Učestvovao na dodatnoj obuci

Volonter Crvenog krsta Bačka Palanka Nikola Novak u programu borbe protiv trgovine ljudima

1533

Dugogodišnji volonter bačkopalanačkog Crvenog krsta i vršnjački edukator Nikola Novak je od 1. do 4. februara učestvovao na dodatnoj obuci sertifikovanih edukatora u programu borbe protiv trgovine ljudima, koja je održana na Zlatiboru u organizaciji Crvenog krsta Srbije.


Trgovina ljudima je globalni problem koji pogađa sve zemlje bez razlike i podrazumeva prodaju i kupovinu, to jest držanje neke osobe sa ciljem njene eksploatacije. Cilj trgovine ljudima je ostvarivanje zarade kroz eksploataciju (ili neke druge koristi) bilo da se radi o seksualnoj eksploataciji, prinudnom radu, prinudnom prosjačenju, prinudi na vršenje krivičnih dela, ilegalnom usvojenju, prinudnim brakovima, trgovini ljudskim organima i tako dalje.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Iako se misli da to nas ne može pogoditi, to se svakako događa tu oko nas i zbog toga ne treba zatvarati oči. Žrtva trgovine ljudima može da bude svako, bez razlike to mogu biti i muškarci i žene. Muškarci najčešće potpadaju pod prisilni rad, mahom u inostranstvu, a žene su najčešće žrtve seksualne eksploatacije.

U Srbiji je pre par decenija bila aktuelna trgovina ljudskim organima na Kosovu i Metohiji u tzv. „žutoj kući“, a u današnje vreme su to migranti koji po svaku cenu žele da se dokopaju zapadne Evrope i Nemačke, Austrije, Švajcarske, a Srbija se nalazi na tranzitnoj ruti…

Alarmantno je to što trgovac ljudima može biti svako, to su osobe od poverenja, srodnici, čak i članovi uže porodice, a trgovac ljudima može biti i nepoznata osoba. Zato o ovome globalnom problemu treba sve više pričati u javnosti kako bi se posledice smanjile, a Crveni krst se upravo to radi kroz edukacije omladine po pitanju trgovine ljudima.

[wonderplugin_slider id=179]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here