Punim jedrima ka proleću

Kulturni centar Bačka Palanka

4282

O novostima u Kulturnom centru Bačka Palanka za Nedeljne novine govore direktorka Olja Nađ i urednik filmskog programa, Dragan Prica.


– U pozorišnim dešavanjima nastavljamo sa dovođenjem vrhunskih predstava. Ulaznice za predstavu „Ženski razgovori“ 14. februara, u kojoj glume Svetlana Bojković, Vesna Čipčić i Milan Caci Mihajlović prodate su bukvalno u roku nekoliko minuta. Zbog velikog interesovanja, predstava će se reprizirati 29. marta.

– Inače, čitava pozorišna godina je u znaku komedije. Poslednjeg dana februara, 29-og, predstavljamo premijeru komedije „Kraj vikenda“ scenario Mome Kapora, a glume Ljiljana Blagojević i Rade Marjanović. Ekskluzivno pravo na premijeru smo dobili, a biće izložene i slike Mome Kapora.

– Za Dan žena, 8. marta, za sve dame ide predstava „Crveni šešir“, a igraju Nada Blam i Mina Lazarević. Poznati glumci koje dolaze u naš grad ponovo žele da dođu, jer je naša publika vrhunska, reaguje na pravim mestima, aplauzi su česti, a glumci tvrde da nigde nisu doživeli takve ovacije kao kod nas.

– U planu je digitalizacija Muzeja, koju ćemo raditi u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja. U apliciranju nam je puno pomogao Muzej Vojvodine, koji je nama nadređen, a vrednost projekta je 750.000 dinara. Digitalizacijom spasavamo kulturno nasleđe od propadanja i činimo ga dostupnim ne samo našim sugrađanima nego i mnogo široj javnosti, jer je to dokumentacija svega onoga što posedujemo. Za to su potrebni posebni softveri i oprema.

[wonderplugin_slider id=179]

 

– Do sada smo formirali legat palanačkog slikara Željka Drljače, a radimo na formiranju stalnih postavki, a u pitanju su istorija i etnologija, a u planu nam je i zapošljavanje kustosa. Kustos nam je potreban, jer imamo fundus od preko osam hiljada predmeta i potrebno je stručno lice, koje će to klasifikovati i spremiti za izlaganje.

– U pregovorima smo sa Galerijom Matice Srpske i zahvaljujemo se upravnici dr Tijani Palkovljević Bugarski, a u pitanju je ustupanje jednog dela pomenute galerije. U toku smo pregovora za nabavku slike Franca Ajzenhuta, jer smatramo da moramo imati bar jednu njegovu sliku, jer je u pitanju najpoznatiji palanački slikar. Nabavljamo i slike Petera Maurera, slikara koji je takođe stvarao u našem gradu. Dela njih dvojice biće u stalnoj postavci Muzeja.

– U bioskopu imamo jako dobrog urednika filmskog programa Dragana Pricu, koji se trudi da nam donosi najveće hitove i da bioskop bude posećen i da to sve bude kao u bioskopima u Beogradu i Novom Sadu. Mi vas redovno obaveštavamo o repertoaru bioskopa, tako da vaši čitaoci mogu na vreme da odluče šta će pogledati.

– Digitalizacija bioskopa je još jedan korak ka osavremenjavanju, a u planu je na leto i projekciju čini jednostavnijom, tako da filmske hitove možemo imati mnogo ranije. Sa ponosom ističemo naš projekat „Bioskop na selu“ i obišli smo tri sela 7., 8. i 9. februara Čelarevo, Pivnice i Despotovo sa 3D filmovima, a poseta je bila preko svakog očekivanja. Ohrabreni, trudićemo se da obiđemo sva naša sela u opštini.

Umetnički savet Galerije: Nebojša Anđelković, Tijana Sićević i Dragan Dimitrijević je odlučio koga će pozvati i napravio je raspored izložbi tokom godine. Bioskopski klub nam funkcioniše i kao izložbeni prostor, jako pogodan za izložbu fotografija. Trenutno imamo izložbu fotografija sa tradicionalne manifestacije „Revena“, a zainteresovani mogu da dođu da se dogovorimo da svoje fotografije izlože ovde.

O bioskopskom repertoaru govori urednik filmskog programa u Kulturnom centru Dragan Prica:

– Gledamo da izađemo u susret koliko god možemo svačijem ukusu, ali da ispunimo i komercijalnu stranu, jer bioskop bez para ne može da funkcioniše, jer treba da naručimo filmove, sarađujemo sa distributerima. Pored toga, gledamo da ispoštujemo standarde, da filmove prilagodimo publici, deci i odraslima. Dečija publika doseže do 5-6. razreda osnovne škole i gledamo da u filmovima ne bude horora i da budu sinhronizovani. Za stariju publiku odabiramo hit-filmove, ali i umetničke filmove, što se kaže za svačiju dušu.

– Filmovi su „sveži“, tako da publika ne mora ići do Novog Sada, postoji i ovde bioskop visokog standarda. Nastavak ruskog filma „Ljubav na ledu“ u kojem glumi Miloš Biković (prilično popularan u Rusiji), „Led 2“ biće emitovan 16. februara, dva dana posle premijere u Beogradu i Novom Sadu. Od 12. marta nam dolazi film „Hotel Beograd“ i glumi u njemu Miloš Biković, tako da očekujemo dobru posetu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here