Svetosavsko dete koje voli decu

Osnovna škola "Desanka Maksimović"

3517

Ovogodišnji laureat Svetosavskog deteta u OŠ „Desanka Maksimović“, Boriša Radun,živi na „Sinaju“ u jednoj prelepoj kući. Dočekali su me ukućani sa osmehom, što je generalno postalo zaštitni znak porodica, koje su iznedrile Svetosavsko dete.


Posle srdačnog upoznavanja prva nam se obratila Borišina majka Marijana Radun, kontrolor kvaliteta u „Real Knitting“-u:

– Moj sin, Boriša Radun, ove godine je poneo titulu Svetosavskog deteta, na šta sam veoma ponosna. Kao roditelj, htela bih da se zahvalim učiteljici Silviji Mladenović i razrednom starešini Saši Milakoviću, koji su doprineli da Boriša bude danas, ono što jeste. Boriši sam uvek govorila da je škola najvažnija za njegovu budućnost, da je znanje velika moć. Izrazio je želju, da posle osnovne škole upiše srednju medicinsku školu u Somboru na opštem medicinskom smeru ili pedijatriju.

[wonderplugin_slider id=10]

 

– Posle srednje škole, planovi su mu studiranje na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Da bi sve to postigao, omogućila sam mu da ima normalno školovanje, podržavala sam ga u svakom pogledu i imao je normalno i zdravo detinjstvo. Ovu laskavu titulu je zaslužio jer je veoma odgovoran, društven, drugovima želi da pomogne, bio je pokretač „Nurdor“ akcije, učestvuje u sportskim aktivnostima u školi. Odeljenje ga je jednoglasno izabralo za kandidata za Svetosavsko dete i nastavničko veće škole ga je izabralo sa 16 glasova prednosti u odnosu na drugoplasiranog kandidata. Poručujem Boriši da nastavi ovako, da uloži mnogo truda u dalje školovanje.

Njegov stariji brat Miloš Radun:

– Pohađam Tehničku školu „9. maj“ u Bačkoj Palanci, a planiram da upišem Proizvodno mašinstvo na FTN u Novom Sadu. Jako sam ponosan na mog brata Borišu i važno mi je da je dobar čovek, a i obrazovanje mu ide od ruke. On i ja imamo zajedničke školske predmete koje volimo, kao što su istorija ili geografija i mnogo polemišemo oko saznanja koji oni nude. Drago mi je da njega stvari interesuju, da ne prihvata samo moje mišljenje, ima i svoje. On je odgovoran i čak je društveniji od mene. Kada vidim druge kako se ponašaju, volim što je on ovakav, kakav jeste. Pomažem mu u svakom pogledu u školovanju i nastaviću to i dalje.

Nosilac ovogodišnje titule Svetosavskog deteta u OŠ „Desanka Maksimović“, Boriša Radun:

– Velika mi je čast, što sam ove godine baš ja poneo titulu, potrudiću se da je opravdam. Zahvaljujem se roditeljima, nastavnicima, učiteljici Silviji Mladenović, razrednom starešini Saši Milakoviću koji su me poveli putem Savinih vrlina, zahvaljujem se bratu Milošu, koji je uvek bio tu uz mene i uvek mi bio podrška. Vidim sebe kao osobu koja ima visok stepen empatije, tolerantan sam, uvek sam tu da pomognem drugima, ljude nisam delio da li su bitni ili manje bitni, svi su mi isti i tako će biti i dalje, što preporučujem svima, jer će tako biti bolje u životu. Pokrenuo sam humanitarnu akciju „Nurdor“, da moje odeljenje postavi aplikaciju na telefon „Pruži korak“.

[wonderplugin_slider id=174]

 

– Na svaki kilometar se donira po 100 dinara u humanitarne svrhe za decu, koja su obolela od raka. Za njih se grade velike kuće-bolnice, gde oni pored svoje svakodnevnice primaju hemoterapije. Imam u školi odličan uspeh i svoje školske obaveze uvek završavam u roku. Želeo bih da se zahvalim i nastavnici srpskog jezika, Stanislavi Čirćić, koja me uvek posavetuje i celom odeljenju je kao druga majka. Pošto volim decu i rad sa njima, planiram da završim pedijatriju na fakultetu, da posle, pored svog redovnog posla, pomažem u humanitarnim akcijama. Na kraju bih poručio svima da budu dobri i da će ime se to uvek vratiti. Prema svemu viđenom i onim što sam čuo i osetio u poseti toj divnoj porodici, mogu samo reći, da je titula Svetosavskog deteta u OŠ „Desanka Maksimović“ otišla u prave ruke – Boriši Radunu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here