Nikoli Borkoviću zlatna medalja za lozovu rakiju

U Neštinu 14. februara, obeležena slava vinara, voćara i vinogradara – Sveti Trifun

1801

Neštin je ove godine osamnaesti put, na poseban način, bio u znaku slave vinara, voćara i vinogradara – Svetog Trifuna.


Obeležavanju slave u ovom sremskom selu, među ostalima prisustvovali su Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Branislav Šušnica, predsednik opštine.

U neštinskoj pravoslavnoj crkvi, služena je Sveta arhijerejska Liturgija, nakon čega je usledilo, osveštavanje i simbolično orezivanje vinove loze. Orezivanje su obavili Neštinac Manojlo Vujasinović i sveštenik Steva Kovačev, jerej neštinske pravoslavne crkve, a prisustvovali su mu među ostalima, protojerej – stavrofor Slavko Teofilović i jerej Nemanja Teofilović.

[wonderplugin_slider id=154]

 

Kišovito vreme, nije sprečilo četrdesetak gostiju i zvanica da prisustvuju činu orezivanja
vinove loze i osveštavanju vinograda.

Obeležavanje slave vinara, voćara i vinogradara, nastavljeno je zatim u „Neštinskoj kući“. „Himnu piću“Jovana Jovanovića Zmaja i pesmu „Berba vinograda“ Branka Radičevića, govorio je Kajica Daničić. Stihove svoje pesme, „Vreme je za vino“, prisutnima je odrecitovao Dragan Bozalo, a nakon toga uručena su priznanja vinarima, u kategoriji – najbolji među najboljima.

Priznanja je uručio Dušan Vujasinović, predsednik Udruženja vinara, voćara i vinogradara „Neštin“. Među nagrađenima bila su i dva Neštinca – Sava Popović i Đorđe Kerešević. Popoviću je pripalo priznanje za belo vino, a Kereševiću, zlatna plaketa za razvoj vinogradarstva i vinarstva.

Komisije pregledale 360 uzoraka

Komisije za ocenjivanje, pregledale su 360 uzoraka u konkrenciji belih, crvenih i roze vina, lozove i voćne rakije, kao i ostalih pića. Dodeljeno je 28 zlatnih, 76 srebrnih i 63 bronzane medalje, a trinaest uzoraka, ostalo je bez medalje. Mada je bio, najstariji učesnik revije vina i rakije održane u Neštinu, Nikola Borković osvojio je zlatnu medalju za rakiju lozu.

Sa područja bačkopalanačke opštine, zlatne medalje dodeljene su Savi Popoviću iz Neština u konkurenciji belih vina. U konkurenciji crvenih vina zlatnim medaljama nagrađeni su Stanisalav Vukadinov Cane iz Bačke Palanke i Sava Popović iz Neština.

Zlatne medalje u konkurenciji roze vina osvojili su Boris Erceg iz Obrovca i Tomislav Hučera iz Neština.

[wonderplugin_slider id=64]

 

U konkurenciji rakija od grožđa, zlatna odličja pripala su, Nikoli Borkoviću iz Bačke Palanke i Slobodanu Simiću iz Neština.

Najsjanija odličja u konkurenciji rakija od voća osvojili su Bojan Grnja iz Bačke Palanke, Zoran Ramljak iz Neština i Slobodan Nedimović iz Bačke Palanke.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here