„Paun“ iz Obrovca na državnom šampionatu u Somboru

Uspešan nastup

1082
Foto: Preuzeto sa sajta somborportal.rs

Udruženje odgajivača sitnih životinja „Paun“ iz Obrovca, nedavno je nastupilo na 44. Međunarodnom sajmu peradarstva u Somboru koji je istovremeno bio i državni šampionat sitnih životinja Republike Srbije.


Decenijama unazad odgajivači sitnih životinja iz Obrovca, pojedinačno su nastupali na najvećoj izložbi balkanskih zemalja, koja se održava u Somboru. Svaki put vraćali bi se sa mnogobrojnim priznanjima i na taj način doprinosili omasovljavanju ovog divnog hobija u njihovom Obrovcu.

Uzgoj ukrasnih golubova, živine i kunića u ovom mestu datira još od Nemaca i Srba starosedelaca, koji su dolaskom kolonista iz tadašnje Bosne, svoju ljubav prema sitnim životinjama preneli i na nove sugrađane. Novi stanovnici Obrovca vrlo brzo su prihvatili i sve uspešnije počeli da odgajaju jedinstvene primerke prelepih životinja.

Nakon skoro 100 godina neprekidnog prisustva ovoga hobija, stvorili su se uslovi i došlo se na ideju koja je među Obrovačkim golubarima bila prisutna poslednjih dvadesetak godina, da se osnuje udruženje, koje će okupiti sve odgajivače iz sela i ostalih mesta sa područje Opštine Bačka Palanka.

Krajem 2009. godine na predlog strastvenih golubara Milana Trkulje i Jovice Kopanje, a uz pomoć ostalih zaljubljenika sitnih životinja iz Obrovca osnovano je udruženje pod nazivom „Paun“. Od osnivanja na čelu udruženja nalazi se profesor fizičkog vaspitanja i veliki ljubitelj sitnih životinja Jovica Trkulja, koji je u tom periodu uspešno organizovano 11. regionalnih i međunarodnih izložbi, koje su već tradicionalno postale prva manifestacija koja se organizuje u našoj opštini početkom januara meseca.

Svake naredne godine izložba koja bi se organizovala bila je sve veća i veća, sa zavidnom posetom. Zahvaljujući udruženju „Paun“, Obrovac je dobio manifestaciju na osnovu koje se za ovo mesto čulo u skoro svim krajevima naše zemlje u kojima je ovaj hobi zastupljen, a i u svim okolnim zemljama uključujući Nemačku i Poljsku, gde je ovo udruženje nastupalo sa svojim ljubimcima.

[wonderplugin_slider id=173]

 

Za uspeh i nesmetano funkcionisanje jednog ovakvog udruženja potrebna su zavidna novčana sredstva, kojih je sve manje, ali uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Opštine Bačka Palanka udruženje uspeva da opstane. Za 11 godina bitisanja Obrovčani su stvorili udruženje koje broji oko 40 članova iz svog mesta i ostalih mesta naše opštine.

Među najistaknutijim članovima „Pauna“ su braća Marinko i Dragan Vukojev, Stevan Jovin, Jovica Kopanja, Đoka Radivojkov, Radovan Bjelić, veterinar dr Dragan Petrović, Milan Trkulja, Milanko Bauranov i Svetislav Vukojev koji je ove godine na državnom šampionatu u Somboru poneo titulu Majstora odgoja u rasi „Banatski pilićar“ i time dokazao da Obrovčani uzgajaju kvalitetne primerke golubova.

Uz ljubav i predan rad, nastojaćemo da „Paun“ i u narednom periodu nastavi uspešno sa radom, a samim tim i prezentuje naš Obrovac. Jer kao što reče, naš sagovornik, Jovica Trkulja: „Sve što se voli nije teško, a mi smo tu ljubav prema životinjama pretvorili u hobi“.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here