Avionske karte u Kini trenutno jeftinije od šolje kafe

254

U Kini je prosečno svakog dana u februaru bilo otkazano oko 10.000 domaćih letova zbog epidemije korona virusa, a kako bi ponovno podstakle domaću potražnju kineske avio-kompanije nude ekstremno niske cene avionskih karata, prenosi portal SeeBiz.


Tako se za destinacije udaljene po 1.500 kilometara mogu naći karte i za po 20 američkih dolara, dok ih lou-kost kompanije nude i za manje od četiri dolara.

To je cena niža i od uobičajene kafe u „Starbaksu“, najpopularnijem lancu za ispijanje kafe u Kini, gde taj napitak košta četiri i po dolara.

 

Tokom februara otkazane su dve trećine planiranih letova, a kineski analitičari napominju da kompanije u ovom trenutku samo žele da stabilizuju domaću potražnju i vrate poverenje putnika. Analitičarka Lu Ju kaže da država podstiče mnoge kineske avio-prevoznike da održavaju ključne domaće pravce.

„Tokom ovogodišnjih praznika prosečni dnevni promet za celu Kinu je iznosio 470.000 putnika, što je pad od 75 odsto u odnosu na prošlu godinu“, kaže Ju.

Avio-prevoznik „Cathay Pacific“ je do daljeg na neplaćeno odsustvo pustio 25.000 od ukupno 33.000 zaposlenih nakon otkazivanja 60 odsto letova, te nametnutih restrikcija prema inostranim destinacijama. To se nadovezuje na tri sedmice neplaćenog odsustva za 27.000 zaposlenih sa početka februara, nakon procene da se turistički sektor u Hong Kongu ne može oporaviti u prvoj polovini ove godine.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here