Spas iz prirode: Najmoćniji prirodni antibiotik uništava čak 30 bakterija

2289
Foto: Depositphotos/5PH

Ulje divljeg origana vekovima je jedan od najtraženijih prirodnih lekova za razne zdravstvene tegobe. Njegova lekovita svojstva bila su poznata još i u doba drevnih Grka, a otac medicine Hipokrat često ga je koristio kao antiseptik.


Ovo moćno ulje smatra se jednim od najsnažnijih prirodnih antibiotika, a zbog njegove jačine treba biti oprezan kod unutrašnje ili spoljašnje primene. Uvek bi trebalo da se pomeša sa drugim jestivim uljima.

U nastavku pročitajte više o lekovitim svojstvima ulja divljeg origana.

[wonderplugin_slider id=181]

 

1. Efikasno se bori protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija

Mnoge studije dokazale su da ulje divljeg origana ima snažna antibakterijska svojstva pa je zbog toga efikasan saveznik u borbi protiv čak 30 bakterija, uključujući E. coli, koja mnogima stvara velike zdravstvene probleme.

Podjednako je uspešno u saniranju gljivičnih infekcija. Često ga koriste ljudi koji imaju atletsko stopalo ili pak gljivice na noktima. Prilikom spoljašnje upotrebe ulja divljeg origana potrebno je mešati ga s drugim jestivim uljem, baš kao i prilikom unutrašnje upotrebe.

2. Olakšava menstrualne tegobe

Tradicionalno se koristi prilikom bolnih, ali i kod neredovnih menstruacija. Spada u grupu biljnih proizvoda koji stimulišu protok krvi u područje karlice i izaziva kontrakcije materice. Upravo se zbog toga korišćenje ulja divljeg origana ne preporučuje trudnicama, ali korišćenje klasičnog sušenog origana u obliku začina za jelo ne predstavlja nikakav problem.

3. Pomaže kod problema s probavom

Bez dobre probave nema dobrog zdravlja. Ulje divljeg origana stimuliše protok žuči u probavni sistem i tako poboljšava sam proces probave. Smanjuje stvaranje gasova i pomaže u regulaciji želudačnih kiselina.

4. Ublažava posledice kožnih bolesti

Mnoge osobe koje imaju psorijazu, ekcem ili rozaceu spas su pronašle u ovom ulju. Važno je napomenuti da je ono u koncentrisanom obliku „vruće“ ulje, pa se ne sme koristiti samo jer može da izazove crvenilo ili iritaciju.

Kada su u pitanju kožna oboljenja, ulje divljeg origana meša se s uljem jojobe, kokosa ili masline i pre korišćenja na većem delu tela prvo se testira na malom području kože. Ako nakon upotrebe nema posledica poput osećaja peckanja, svraba, osipa ili bilo kakve druge iritacije, onda ga možete i dalje koristiti.

5. Izvor je brojnih esencijalnih nutrijenata

Magnezijum, cink, vitamin C, vitamin E, gviožđe, kalcijum, mangan, niacin – sve su to važni nutrijenti koji se nalaze u ulju divljeg origana.

[wonderplugin_slider id=173]

 

6. Ublažava respiratorne probleme

Istraživanja su pokazala da je efiksano kod bronhitisa, astme i respiratornih problema izazvanih gripom ili prehladom. Jedan od glavnih sastojaka ulja divljeg origana, karvakrol, bori se protiv infektivnih organizama u infekcijama gornjih disajnih puteva, ali pomoći će i kod infekcije donjeg dela respiratornog sistema.

Ima blagi sedativni učinak kod respiratornih problema izazvanih alergijama i ublažava reakciju tela na alergene.

7. Štiti od kardiovaskularnih bolesti

Zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima štiti srce i krvne sudove od štete koju im nanose slobodni radikali. Oni napadaju ćelije tela, a suprotstavljaju im se upravo antioksidansi. Smanjuje loš holesterol i sprečava taloženje masti u organizmu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here