Mala azbuka bačkih jela-valjušci

1820

Strastveni ste gurman i želite da upoznate ovu regiju Vojvodine na nesvakidašnji način, degustirajući ukusne delicije pravljene po „bakinom receptu?“


U rubrici “MALA AZBUKA BAČKIH JELA” dobićete pregled ukusnih i tradicionalnih recepata, kao i načina pripreme namirnica koje nas vraćaju u detinjstvo, te možda baš među ovim redovima pronađete inspiraciju za sledeći nedeljni ručak ili se pak odlučite da specijalitete koje ćemo vam predstavljati, potražite u restoranima, salašima i čardama na teritoriji opštine Bač.

Valjušci

Ono što je testenina za Italiju, to su valjušci za Vojvodinu. Ručno izrađen proizvod od griza i brašna, koji se služio u porcelanskoj posudi isključivo kao prilog uz svinjski ili juneći paprikaš i danas, među starosedeocima izaziva sećanje na srećna vremena odrastanja u kuhinji pored smederevca i uz naninu kecelju na tufne.

 

Način pripreme

Smeša od brašna i griza koja se po tradicionalnim receptima pravila u odnosu 3:1 u koju se dodavalo jedno jaje, so i voda po potrebi obavezno je morala da se meša varijačom, nikako rukom. Domaćica je uvek morala da se trudi da joj smesa ne bude ni previse tvrda, ni previse meka, već srednje umerena kako bi nakon termičke obrade poprimila pravu strukturu.

Nakon što bi smeša bila spremna vadila bi se kašikom i stavljala u vrelu ključalu slanu vodu. Kada bi valjušci isplivali na površinu znali bismo da su spremni. Serviraju se zasebno u odvojenoj činiji na trpezarijskom stolu, a kasnije se preko njih preliva paprikaš.

Potrebni sastojci

  1. Brašno
  2. Griz
  3. So
  4. Voda
  5. Jedno jaje

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here