Test na virus korona i kod privatnika – „mamac za naivne“

1027
Ilustracija

Pojedine privatne klinike u Srbiji nude testiranje na virus korona. Kako je za Danas rečeno u jednoj ordinaciji, test košta 18.000 dinara, a rezultati se čekaju četiri dana.


Komentarišući odluku privatnika da u svoju ponudu uvrste i test na virus korona, epidemiolog Zoran Radovanović kaže da je to „mamac za naivne“, jer ove testove ne priznaju državne zdravstvene ustanove.

„Koristi se panika koja postoji kod pojedinaca. Međutim, raditi privatno test na virus korona isto je kao da ste bacili pare kroz prozor. Rezultate koje dobijete ne može da prihvati nijedna državna zdravstvena ustanova“, poručuje Radovanović za Danas.

Testove radi Institut Torlak kao referentna ustanova i to u situacijama kada postoji opravdana sumnja da je neko zaražen, odnosno ako je pacijent boravio u zemljama u kojima postoji epidemija ili ako je bio u kontaktu sa građanima tih zemalja. Da bi se radio test, potrebno je, takođe, da osoba ima simptome respiratorne infekcije poput visoke temperature, kašlja i slično.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Pulmološkinja Tatjana Radosavljević, koja i sama ima privatnu ordinaciju, navodi za Danas da u situaciji kada je Svetska zdravstvena organizacija na ivici da proglasi pandemiju, nema mesta komercijalizaciji.

„Osnovno pitanje je – šta radi pacijent tokom ta četiri dana dok čeka rezultate? Šta se dešava ako je pozitivan na virus korona? On tokom ta četiri dana može da zarazi druge. Zašto bi neko išao da radi test privatno, ako Torlak već radi testove u situacijama kada postoji sumnja i kada se osoba za koju se sumnja da ima virus korona smešta u izolaciju“, pita se Radosaveljvić.

Prema podacima Ministarstva zdravlja i dalje nema zaraženih virusom korona u Srbiji. Na virus je testirano 45 osoba i svi uzorci su bili negativni.

[wonderplugin_slider id=67]

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here