Vredna donacija Marka Lopušine

NB "Veljko Petrović" - dešavanja u ogranku "Jovan Dučić" u Gajdobri

762

„Gajdobra je selo sa najvećim brojem profesora, magistara, doktora nauka ali i rodno mesto moje Jelene. Ja sam gajdobranski zet i to je privilegija retkih“.


Sa ovim pozdravnim rečima naš poznati novinar, publicista, pisac i čovek u pravom smislu reči Marko Lopušina je u prisustvu svoje supruge Jelene bio gost ogranka biblioteke „Jovan Dučić“ u Gajdobri.

Da poseta nije bila samo iz toplu reč, prijatan i opušten razgovor svedoče i naslovi 350 knjiga koje su Marko i Jelena iz svoje lične biblioteke donirali ogranku biblioteke u Gajdobri. Daleko poznat po svojim knjigama „Enciklopedija Srpske Dijaspore, „Srbi u Americi“, „Tajni čuvari hrišćanstva“ samo su neki od naslova koji su svoje mesto našli na policama gajdobranske biblioteke.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Ime Marka Lopušine zauzima značajno mesto u pisanom novinarstvu. Dobitnik je nagrade „Laza Kostić“ Udruženja novinara Srbije, vlasnik je zlatnog prstena UNS, član je edicije Kongresne biblioteke u Vašingtonu, počasni član Tesline naučne fondacije u Filadelfiji. Markova porodična i biografija po peru je dugačka i bogata nagradama i priznanjima, ali kako i sam Marko kaže najveće priznanje su reči njegove majke Radmile „Nisam znala da je ovo moje dete tako hrabro i da ima odvažno pero u rukama“.

Sa svojom suprugom Jelenom, gajdobrankom, akademikom uz zagrljaj, osmeh i obećanje za nekim novim susretom u prostorijama gajdobranske biblioteke ispratili smo veliko ime, velikog ali skromnog čoveka koji se svojom toplom posetom i donacijom upisao u knjigu  „Prijatelja biblioteke“.

Da su pisana reč i duhovnost u neraskidivoj vezi potvrđuje i održavanje Duhovnih večeri u prostoriji čitaonice gajdobranske biblioteke. Protojerej Aleksandar Brašanac je u nedelju 23. februara održao sa svojim duhovnim pastirima 13. duhovno veče.

Teme iz svakodnevnog života, molitva, vera i druženje uz agape trpezu ljubavi samo su jedna u nizu koja se već tradicionalno održava u prostoru čitaonice i koja će biti nastavljena i ubuduće.

U toku su pripreme za postavku izložbe udruženja likovnih stvaralaca „Petar Tomić“ iz Bačke Palanke čije otvaranje će biti naknadno objavljeno. Tema izložbe biće Lenka Dunđerski.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here