Vojvođanske oranice tri puta skuplje od zemljišta na jugu

583
Foto: 021

Vojvođanske oranice tri puta su skuplje od zemljišta na jugu, pokazuje statistika, a potvrđuju agronomi.


Primera radi, poljoprivredno zemljište u okolini Novog Sada, Srbobrana, Bečeja ili Vrbasa košta između devet i 10 hiljada evra što je tri puta više nego u istočnoj i južnoj Srbiji. U okolini Beograda oranice koštaju u proseku pet hiljada evra po hektaru, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji četiri hiljade, dok je na jugu i istoku srednja vrednost oko tri i po hiljade po hektaru, piše Blic.

[wonderplugin_slider id=154]

 

Agronom Marko Jović objašnjava da je razlog ovakve tržišne slike pre svega kvalitet zemljišta, ali tu su uključeni i drugi faktori, kao što je naseljenost, migracije, lokacija, prilaz i odnos ponude i potražnje.

„Vojvodina ima kvalitetno zemljište i dobru infrastrukturu. Naseljenost je gusta, privreda je razvijena i sve to utiče na formiranje cene. U Šumadiji, Mačvi, Pomoravlju, imamo zemljište koje je vrlo kvalitetno“, objašnjava sagovornik Blica.

Na jugu i jugoistoku zemljište je mešovito, nije svugde isti problem, a i mladi se više iseljavaju i kupaca je malo. Najmanje napuštenog zemljišta nalazi se upravo u Vojvodini, i to svega četiri odsto, dok je na jugu i jugoistoku procenat napuštenog zemljišta koje se ne obrađuje nešto viši od 20 odsto.

[wonderplugin_slider id=75]

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here