Italija pod karantin stavila skoro 16 miliona ljudi

553
Izvor: Reuters/Flavio Lo Scalzo

Italija je zbog širenja koronavirusa uvela karantin do 3. aprila u severnom regionu Lombardiji i u 14 provincija u kojima živi skoro 16 miliona ljudi, kao i dodatne mere za celu zemlju. Ukaz o karantinu potpisao je premijer Đuzepe Konte.


U meri bez presedana u Evropi, oko 16 miliona stanovnika na severu Italije od danas su u karantinu. Ulazi i izlazi iz te velike zone na severu Italije od Milana, glavnog ekonomskog centra zemlje do Venecije velikog svetskog turističkog centra, od sada su jako ograničeni, navodi se u ukazu.

Prema merama koje se uvode ukazom, u celoj zemlji biće zatvoreni bioskopi, pozorišta, muzeji, pabovi, škole plesa, teretane, diskoteke i ostala slična mesta, bazeni i skijaški centri.

Biće i dalje moguće da se ide u kupovinu, barove i restorane koji će raditi do 18 časova, pod uslovom da se drži bezbednosna razdaljina od najmanje jedan metar između ljudima.

Sportska takmičenja su suspendovana mada će neka moći da se održe ali bez publike.

Još restriktivnije mere uvedene su za veliki deo severne Italije koja je najteže pogođena koronavirusom. Iz tih oblasti zabranjen je izlazak, kao i ulazak u njih, osim u vanrednim okolnostima.

[wonderplugin_slider id=26]

 

„Neće biti kretanja u ta područja niti iz njih, osim iz razloga dokazano povezanih s poslom, hitnom situacijom ili zdravstvenim razlozima“, rekao je Konte na novinskoj konferenciji usred noći nakon višesatne konfuzije zbog njegovih planova.

„Moramo ograničiti širenje virusa i sprečiti da naše bolnice postanu prenatrpane“, dodao je.

Zbog ovih mera u Milanu je nastao opšti metež kada su građani pohrlili u velikom broju na železničku i autobusku stanicu kako bi napustli ovaj grad.

Zatvaranje škola i univerziteta na severu produženo je do 3. aprila.

Od koronavirusa oboleo je i lider Demokratske stranke i guverner pokrajine Lacio Nikola Zingareti. On je to objavio u videu na svojoj fejsbuk stranici, navodeći da je u izolaciji i da se oseća dobro.

Italija, najteže pogođena zemlja korona virusom u Evropi, prijavila je u subotu veliki porast broja novozaraženih. Broj umrlih je prešao 230, a zvaničnici su prijavili 50 umrlih u poslednja 24 časa. Broj zaraženih skočio je za preko 1.200, na 5.883.

[wonderplugin_slider id=174]

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here