Opština Bač istrajna u privlačenju investitora: Zaživeli pogoni paleta, izneverila fabrika trikotaže

1925
Preuzeto sa: novosti.rs

OPŠTINA BAČ: U industrijskoj zoni je izgrađena i hladnjača, za šta je EU izdvojila 140.000 evra, a Vlada Vojvodine 4,5 miliona dinara.


Opština Bač je istrajna u privlačenju investitora, iako u tom poslu ima i negativnih iskustava. S nekim potencijalnim partnerima saradnja je neočekivano prekinuta, ali je više onih koji su ispunili obećanja da će otvoriti pogone i zaposliti nove radnike.

– Nedavno je na putu između Bača i Selenče preduzeće „Luna“ iz Bačke Palanke otkupilo halu, u kojoj proizvodi evro i domaće palete za skladištenje robe. Vlasnik firme Marko Bodroža je zaposlio dvadesetak radnika, a pošto je potražnja drvene ambalaže porasla, uvešće još jednu smenu i udvostručiti broj zaposlenih – predočio je predsednik opštine Bač Borislav Antonić.

Sličan proizvodni program (palete, gajbice, drške za alate i podne elemente) ima „KSC Tektona“ iz Selenče, koja je zakupila višenamensku halu u industrijskoj zoni u Baču. Za izgradnju ovog objekta na 1.150 kvadratnih metara Opština je obezbedila sedam miliona, a Ministarstvo privrede pet miliona dinara.

[wonderplugin_slider id=64]

 

– „Tektona“ je pre tri godine, kad je aktivirala halu, primila 49 radnika, a sad zapošljava oko 70. Biće ih još više kad preduzeće napravi fabriku za proizvodnju šperploče na kupljenih 6.000 kvadrata zemljišta pored hale – rekao je Antonić.

U industrijskoj zoni je izgrađena i hladnjača, za šta je EU izdvojila 140.000 evra, a Vlada Vojvodine 4,5 miliona dinara.

Hladnjaču je zakupio otkupljivač voća u povrća iz Beograda, koji čeka upotrebnu dozvolu da pokrene objekat i zaposli, kako je najavio, 10-12 radnika. U toku je izgradnja još jedne hladnjače i pogona, u kojima će investitor iz Bačke Palanke zaposliti tridesetak radnika na otkupu i preradi voća i povrća.

Lokalna samouprava je mnogo očekivala od partnerstva s mađarskom kompanijom iz Segedina, koja je iskazala interes da proizvodnju modnih džempera proširi u Baču, upošljavanjem stotinu radnika na 50 mašina u dve smene.

– Ispostavilo se, nažalost, da je to bila promašena priča, jer je firma iz Mađarske sprovedenom obukom htela da pridobije naše radnike za rad u Segedinu, ali nije uspela da ih privuče platom od 350 evra, ni obećanjem da bi ona kasnije bila povećana na 550 evra – objasnio je Antonić.

(Ne)predvidljivi Slovenci

Iz nepoznatih razloga je od daljeg ulaganja odustala slovenačka firma „Ganga“, koja je 2016. za 427.500 dinara kupila u Baču parcele za podizanje pogona za preradu organskog otpada i proizvodnju komposta za biogas.

S druge strane, trojica Slovenaca osnovala su u Baču firmu „Eko okvir“, u želji da na zapuštenom državnom zemljištu od 180 hektara naprave agroekološko turističko gazdinstvo, gde bi se na oglednim farmama ovaca, svinja mangulica i junadi, kao i plantaži paulovnije, visokog ukrasnog i medonosnog drveta, zaposlilo 30 radnika.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here