Podelite svoje kulturno blago

Poziv za učešće u okviru saradnje podunavskih zemalja

450

Društvo članova Matice srpske Bačka Palanka i Grupa za razvoj i unapređenje kulture (GRUK) uključene su u međunarodni projekat podunavskih zemalja, pod nazivom Connecting Danube Neighbours by Culture -CODANEC (Povezivanje dunavskih komšija kulturom).


Projekat realizuje ILEU institut iz Ulma u okviru obrazovne mreže Danube-Networkers a pod pokroviteljstvom Ministarstva pokrajine Baden-Virtemberg, sa ciljem da se sopstvena nematerijalna kulturna baština predstavi drugima pod motom „Podelite svoje lično kulturno blago“.

Postojeće (žive) tradicije su naša nematerijalna kulturna baština. One drže zajednice na okupu. Ali koje su tradicije zaista sastavni deo našeg ličnog identiteta? Koje kulturno blago želimo da predstavimo našim evropskim komšijama/susedima, posebno ovde u Podunavlju? Koje bi blago trebalo negovati i prenositi na mlađe generacije? Kako se postojeće tradicije menjaju, nadograđuju ili transformišu?

[wonderplugin_slider id=154]

 

Projekat CODANEC poziva grupe i pojedince da predstave svoje lično nematerijalno kulturno blago široj javnosti. To može biti običaj, određena kulturna tradicija, rukotvorina ili profesija, neka dragocenost…

Cilj projekta je da podigne svest o postojećim, živim tradicijama u podunavskim zemljama i da ih predstave grupama i pojedincima koji doprinose ili su zaduženi za očuvanje celokupnog kulturnog blaga. Ovo će stvoriti osnovu za dalja istraživanja i razvoj partnerstava ljudi koji neguju živu tradiciju i voljni su da razmenjuju svoje znanje sa drugima.

Zbog toga je objavljen prvi konkurs u okviru projekta CODANEC- Moje lično kulturno blago, u okviru kog pojedinci i grupe mogu predstaviti sebe i odabrati jedno kulturno blago koje će prikazati kroz fotografiju, tekst ili video-zapis.

Potrebno je da učesnici konkursa ukratko objasne zašto je važno da baš to blago bude predstavljeno i da ostane sačuvano. Svi materijali sa kulturnim blagom koji budu dostavljeni do 1. maja 2020. godine, biće predstavljeni na veb-stranici projektawww.codanec.eu, a najbolji prilozi će biti prikazani na izložbi u Ulmu u julu 2020. godine u okviru Međunarodnog dunavskog festivala.

Svako ko želi da učestvuje treba da pošalje kratak tekst koji opisuje odabrano lično kulturno blago i razlog zašto je baš ono izabrano.

Priložite fotografiju na kojoj se vidi Vaše kulturno blago ili, ako to nije moguće, uslikajte se sa fotografijom kulturnog blaga u ruci. Fotografiju i kratak opis pošaljite na srpskom jeziku, a ako je moguće i na engleskom, na adresu [email protected].

Učesnici koji su dali doprinos najboljim pojedinačnim ili grupnim prilozima biće pozvani na konferenciju i druženje u Ulmu od 9. do 12.jula 2020. Za dodatne informacije i potencijalne ideje, posetite veb-stranicu www.codanec.eu.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here