Odlaganje izbora samo u slučaju epidemije ili vanrednog stanja

292
Фото: 021.rs

Mogućnost za odlaganje izbora otvorila bi se tek ukoliko bi zbog širenja virusa bili proglašeni epidemija i vanredno stanje, a glasanje bi onda bilo odloženo odlukom o suspenziji biračkog prava, počev od dana uvođenja vanrednog stanja i to najviše dva puta po 90 dana, piše Blic.


List navodi, pozivajući se na stručnjake, da glasanje mogu da pomere samo prirodne katastrofe i rat.

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Slobodan Orlović kaže da epidemija virusa korona daje mogućnost odlaganja izbora ukoliko bi se uvelo vanredno stanje na državnoj teritoriji odlukom Narodne Skupštine zbog zarazne bolesti koja ugrožava građane.

„Po proglašenju takvog stanja mogla bi se doneti mera o ograničavanju, suspenziji i biračkog prava najduže dva puta po 90 dana“, kaže Orlović i dodaje da odluku o tome donosi Skupština Srbije ili zajednički predsednici Republike, Vlade i Narodne skupštine.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Prema njegovim rečima, pravno bi izbori bili odloženi počev od dana uvođenja vanrednog stanja i donošenja mere o suspenziji biračkog prava.

„Izbori bi bili odloženi ne zakonom, već odlukom – merom odstupanja od ljudskih prava kojom se suspenduje biračko pravo na 90 dana. Ako se okolnosti ne promene nabolje, ograničenje biračkog prava bi moglo da se produži za još 90 dana. Posle 180 dana, izbori bi morali da se održe“, rekao je Orlović.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here