Koronavirus u Srbiji: “U toku noći nije bilo uzoraka za testiranje…”

622
Foto: Profimedia

U toku noći nije bilo uzoraka za testiranje na novi koronavirus u Srbiji, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja.


U Republici Srbiji je do 20 časova 14. marta 2020. godine registrovano ukupno 46 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 14.03.2020. godine testirani su uzorci 12 osoba od kojih je 5 pozitivnih i 7 negativnih na novi korona virus.

Troje se nalazi u kućnoj izolaciji sa lakšom kliničkom slikom, dok je dvoje zadržano na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja.

Do 20 časova 14. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 268 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

20 NOVIH TELEFONA ZA SVE INFORMACIJE

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim službama, Ministarstvo zdravlja od danas uvodi dodatnih dvadeset brojeva telefona za sve informacije o COVID-19.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Svim građanima koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenim COVID-19, dostupni su brojevi telefona, prema mestu prebivališta, u vremenu od 08 do 22h, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurnih epidemiološka.

Napominje se da u takvim slučajevima nije potrebno ići u dom zdravlja ili bolnicu, niti šetnjom i drugim aktivnostima izlagati druge građane potencijalnim rizicima, već se treba odmah obratiti dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.

Za bliže binformacije možete kontaktirati 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut” (ul.Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566) ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite.

Listu svih brojeva telefona možete pronaći ovde.

ZARAŽENA SUPRUGA ŠPANSKOG PREMIJERA

Marija Begonja Gomes, supruga španskog premijera Pedra Sančeza, pozitivna je na koronavirus, saopštio je sinoć kabinet premijera, a prenose svetske agencije.

Kako se navodi, premijer Sančez nije zaražen, a njegova supruga se dobro oseća.

Španija je, inače, novo žarište virusa u Evropi. Vlada Španije donela je odluku da se cela zemljuastavi u izolaciju. Premijer Sančez objavio je da ponedeljka ujutro stupa na snagu odluka o ograničenju kretanja građana na nacionalnom nivou.

TRAMP NEGATIVAN

Predsednik SAD Donald Tramp negativan je na koronavirus, saopštilo je medicinsko osoblje Bele kuće, prenosi BBC.

“Večeras sam primio potvrdu da je nalaz negativan”, rekao je Šon Konli u izjavi u subotu uveče.

Tramp je testiran nakon susreta sa brazilskom delegacijom koju je predvodio predsednik Žair Bolsonaro, a gde je bilo tri zaražene osobe.

Prvi za koga se otkrilo da ima koronavirus je sekretar brazilskog predsednika za medije Fabio Vajngarten koji je prethodno na društvenim mrežama objavio sliku sa Trampom.

U VELIKOJ BRITANIJI BROJ PREMINULIH UDVOSTRUČEN ZA 24 SATA

Broj premiinulih od posledica koronavirusa u Velikoj Britaniji u protekla 24 sata je dupliran i sada iznosi 21, piše Gardijan.

Kako piše ovaj list, broj zaraženih je preko noći “skočio za stotine”.

Navodi se i da je desetoro pacijenata koji su preminuli bilo u lošem zdravstvenom stanju.

Istovremeno, zdravstvene vlasti su objavile da je broj zaraženih koronavirusom skočio sa 798 koliko je bilo u petak, na 1.140 koliko je registrovano zaključno sa subotom.

[wonderplugin_slider id=64]

 

RASTE BROJ ZARAŽENIH U SVETU

U svetu je od korona virusa zaraženo tačno 152.898 osoba od kojih je preminule 5.971 osoba u 137 zemalja i teritorija, polednje su informacije koje je sinoć javila agencija Frans pres pozivajući se na podatke nadležnih organa i Svetske zdravstvene organizacije.

Najveći broj zaraženih u poslednja 24 sata zabeležen je u Italiji, gde je broj inficiranih sada 21.157, dok je registrovan 1.441 smrtni slučaj. U Kini gde se u decembru pojavila bolest ima 80.824 zaraženih od kojih je umrlo 3.189 i izlečeno 65.541.

Posle Kine i Italije koje su najviše pogodjene virusom, slede Iran sa 611 mrtvih i 12.729 zaraženih, Španija sa 183 smrtna slučaja i 5.753 zaraženih i Francuska gde je preminula 91 osoba i 4.500 zaraženo.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here