Novi moto EU – „spasavaj se ko može”

1077
Foto: Beta/AP

Koronavirus je vlade i institucije EU bacio u haos, a dogovore i solidarnost je „pojela maca” i krajnje je vreme da se to promeni, ocenjuje dopisnica Dojče velea Brisela Barbara Vezel.


U tekstu se ukazuje da, na početku korona krize, moto evropskih vlada kao da je bio „spasavaj se ko može” i da je, bez koordinacije, svako uvodio nekakve mere ne obaveštavajući svoje susede. Nastala je slika gubitka kontrole na nacionalnom i pre svega evropskom nivou, a Evropska komisija je tek sada shvatila da je reč o suštini njene kredibilnosti i o budućnosti Evrope.

Prvo je, kao i uvek u kriznim vremenima, zakazala solidarnost i Italija, koja je najteže pogođena korona-krizom, morala je gorko da iskusi da su jaki nemački susedi zaustavili izvoz medicinskog materijala.

[wonderplugin_slider id=26]

 

To je s pravom dovelo do kraha među ministrima zdravlja EU. Bila je to slika bednog nacionalnog egoizma u odnosu na probleme južno od Alpa, navodi Dojče vele i ocenjuje da se i Francuska slično ponela.

Zašto niko u Briselu nije došao na ideju da pozove Rim telefonom i ponudi pomoć, postavlja se pitanje u tekstu i podseća da su mediji prenosili sve detalje o teškoj situaciji u italijanskim bolnicama i kriznim merama u toj državi, tako da sada niko ne može da kaže da nije znao šta se tamo dešava.

Tek sada je Evropska komisija postigla dogovor o zajedničkoj nabavci medicinske opreme i tek sada se održavaju svakodnevne video-konferencije ministara zdravlja i kontakti šefova vlada, kako bi mogli da koordinišu planove. Pri tome je jasno da ili će Evropa uspeti da zajednički suzbije korona virus ili će svako za sebe zabeležiti neuspeh, ukazuje DW.

U tekstu se navodi da je takav primer spontano zatvaranje granica i podseća na izjavu jednog od portparola u Briselu da ima sumnji u korist od te mere, jer je virus odavno svuda u EU.

Ako pojedini regioni moraju da se izoluju, to mora biti organizovano kako treba, da bi stizala roba i da bi mogla da cirkuliše potrebna radna snaga.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Ako se na zajedničkom tržištu javi slom, doći će do problema u snabdevanju, a povratak u nacionalnu logiku biće okončan najkasnije kada počnu ekonomske posledice, ukazuje Dojče vele i ocenjuje da su tokom proteklih nedelja svi u EU zakazali i da niko nije reagovao pravovremeno, prenosi Tanjug.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here