Si Đinping pisao Vučiću: Kina šalje opremu i tim medicinskih stručnjaka u Srbiju

534

Predsedništvo Srbije je saopštilo da je na adresu predsednika Srbije Aleksandra Vučića stiglo pismo predsednika Narodne republike Kine Si Đinpinga, u kome kaže da će Kina Srbiji pružati materijalnu pomoć, uključujući zaštitne materijale i medicinsku opremu. Mi ćemo poslati i tim medicinskih stručnjaka, naveo je kineski predsednik.

„Poštovani gospodine predsedniče, dozvolite mi da u ime Vlade Kine i kineskog naroda, kao i u svoje ime, prenesem iskreno saosećanje zbog epidemije koronavirusa uz želju da se oboleli brzo oporave, a epidemija bude pod kontrolom“, navodi se u pismu kineskog predsednika.

Si Đinping je istakao da je čelično prijateljstvo između srpske države i vlade, kao i naroda, sve čvršće kako vreme prolazi. On je zahvalio Srbiji za snažnu podršku Kini tokom borbe sa koronavirusom u jeku epidemije.

„Vi i Vaša Vlada ste preduzeli niz aktivnih mera protiv epidemije, što ukazuje na Vašu odgovornost i predanost“, dodao je.

Predsednik Kine je rekao da njegova država čvrsto podržava napore srpske strane za borbu protiv virusa i najavio pomoć.

„Kina će Vašoj zemlji pružati materijalnu pomoć, uključujući zaštitne materijale i medicinsku opremu. Mi ćemo poslati i tim medicinskih stručnjaka u Srbiju da bismo vam pružili pomoć u analiziranju situacije i podelili iskustvo o kontroli i sprečavanju širenja virusa i lečenju obolelih“, ističe se u pismu.

Si Đinping je istakao uverenje da će Srbija sigurno u kratkom roku prebroditi teškoće i pobediti ovu epidemiju.

„Pridajem veliki značaj razvoju odnosa između Kine i Srbije. Verujem da će naše tradicionalno prijateljstvo, koje se poznaje u nevolji, biti ukorenjeno u srcima naroda u toku zajedničke borbe protiv epidemije, a naše sveobuhvatno strateško partnerstvo produbljeno i podignuto na još viši nivo“, zaključio je kineski lider, a prenosi kabinet predsednika.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here