Pridržavati se mera zaštite

Saveti za obolele od dijabetesa u epidemiji korona virusa

1022
Foto: Pixabay

Oboleli od dijabetesa spadaju u rizičnu grupu i veća je verovatnoća da budu zaraženi korona virusom, pa je s toga potrebno upoznati sugrađane obolele od ove bolesti sa merama prevencije i zaštite od virusa Covid – 19.


Najvažnije je često prati ruke sapunom i toplom vodom, prekrivati nos i usta maramicom ili rukavom kada kašljete ili kijate, posle korišćenja maramicu odmah baciti u korpu za smeće, pokušavati da izbegnete bliski kontakt sa ljudima koji se ne osećaju dobro i ne dirati oči, nos ili usta.

Simptomi korona virusa su kašalj, visoka temperatura i ostajanje bez vazduha, on se prenosi kapljičnim putem, a simptomi mogu trajati do 14 dana nakon izlaganja virusu. U vanrednom stanju je za pacijente najvažnije da se ne uspaniče, a uvedena je zabrana izlaženja starijima od 65 godina.

Ono što se smatra kao najozbiljnijom komplikacijom jeste sekundarna bakterijska infekcija (upala pluća). U slučaju karantina, potrebno je obezbediti dovoljne količine insulina, lanceta i trakica. Svakako se savetuje da se pacijent u karantinu konsultuje sa svojim doktorom putem telefona kako bi se izbegli fizički kontakti, jer ipak morate paziti na svoje i na zdravlje drugih.

[wonderplugin_slider id=154]

 

Malo je poznato da postoje pravila za takozvane bolesne dane (SICK DAYS):

  • S – proveravati nivo šećera u krvi svakih nekoliko sati, paziti na hiperglikemiju i hipoglikemiju;
  • I – nastavioti koristiti insulin kako ne bi
    došlo do ketoacidoze (konsultovati se sa izabranim
    lekarom);
  • C– unositi dovoljno ugljenihhidrata i tečnosti
    tokom dana;
  • K– proveravati ketone u krvi i urinu nekoliko puta dnevno i u skladu sa time koristiti brzodelujući insulin.

Dokazano je da su ljudi sa dijebetesom izloženi većem riziku za infekcije i povezane komplikacije. Kao zaključak autor članka Sandra Peternek, objavljen na sajtu www.dijabetes.net, navodi jedinstven savet, bili oboleli od dijabetesa ili ne, treba voditi računa o ličnoj higijeni i svoje okoline.

Pri tome, treba paziti na izlaganje, ne izlaziti na ulice ukoliko ste stariji od 65 godina, češće prati ruke toplom vodom i sapunom i izbegavati dodirivanje lica. Osetite li simptome telefonski kontaktirajte doktora za dodatna uputstva o vašem slučaju i ne dolazite odmah u Dom zdravlja.

Sekretar bačkopalanačkog Društva dijabetičara „DIABAP“ Borislav Dubravac ističe da je, pored pridržavanja preporuka, važno i pridržavati se terapije propisane od strane izabranog lekara.

– Treba da poštuju savet lekara i pridržavaju se terapije i da, što je primećeno, ne preskaču obroke, jer se u slučaju manje fizičke aktivnosti, stekne osećaj sitosti pa i nema neke potrebe za uzimanje obroka, kaže Dubravac.

– Potrebno je redovno kontrolisati šećer, jer treba imati u vidu da ovo nije uobičajen režim života. Ponoviću, treba uzimati hranu redovno i više puta dnevno u manjim količinama. Ukoliko se primete situacije sa šećerom koje ne mogu da se regulišu onda se treba obratiti lekaru. Sada su produženi elektronski recepti na tri meseca.

Inače, što se tiče redovnih aktivnosti ove organizacije, Dubravac navodi da je april mesec borbe protiv dijabetesa, ali su zbog vanrednog stanja sve aktivnosti stopirane i čeka se da se  vidi šta će biti.

– Očekujemo da lokalna samouprava objavi rezultate konkursa iz oblasti socio-humanitarne delatnosti, kao i rezultate konkursa Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dodao je Dubravac.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here