Važna obaveštenja za korisnike Nacionalne službe za zapošljavanje

6040
foto: NSZ

Nacionalna služba za zapošljavanje će za vreme trajanja vanrednog stanja uvedenog u cilju sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja virusa COVID-19, a ceneći neophodnost da se građanima omogući ostvarivanje prava o kojima se odlučuje u postupcima pred Nacionalnom službom za zapošljavanje obezbedi sledeće:

  1. Prvo prijavljivanje stranaka na evidenciju nezaposlenih
  2. Podnošenje zahteva za  ostvarivanje prava na novčanu naknadu
  3. Dostavljanje žalbi, drugih pravnih sredstava i dokaza od uticaja na nastavljanje isplate, obustavu isplate ili prestanak prava na novčanu naknadu
  4. Podnošenje zahteva/prijava za učešće u merama aktivne politike zapošljavanja
  5. Podnošenje zahteva za izdavanje/produženje radnih dozvola
  6. Podnošenje zahteva za izdavanje uverenja iz evidencije o nezaposlenima
  7. Zakazano javljanje tražilaca zaposlenja

Važno obaveštenje:

Radi efikasnijeg postupanja, potrebno je da u tekstu mejla precizno navedete da li podnosite samo zahtev za prvo prijavljivanje ili i zahtev za novčanu naknadu. Isto iz razloga što se o zahtevu za novčanu naknadu odlučuje u posebnom postupku.

Potrebno je da uz obrasce zahteva pošaljete i sve dokaze u jednom mejlu kako bi Nacionalna služba za zapošljavanje mogla da  pristupi unosu i obradi  podataka u informacionom sistemu.

Napomena:

Elektronska pošiljka koja je na mejl adresu dospela svakog radnog dana do 15 časova smatra se primljenom i zavodi se istog dana. Elektronska pošiljka koja je na mejl adresu dospela radnog dana posle 15 časova ili vikendom, smatra se primljenom i zavodi se prvog narednog radnog dana.


Rokovi za postupanje organa i podnošenje podnesaka stranaka za vreme vanrednog stanja

24. marta 2020. godine, Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o primeni rokova u upravnim postupcima za vreme vanrednog stanja, iz tih razloga Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava korisnike o sledećem:

  • Stranke koje nisu u mogućnosti da se prijave na evidenciju nezaposlenih i podnesu zahtev za novčanu naknadu elektronskim putem ili putem pošte, za vreme trajanja vanrednog stanja, moći će ove radnje da preduzmu po prestanku vanrednog stanja. Za vreme vanrednog stanja prekinuće se računanje rokova.
  • Smatraće se da je dostava rešenja i drugih pismena od strane organa, od kojih počinju da teku rokovi koji se ne mogu produžiti (prekluzivni rokovi) izvršena kad istekne 15 dana od prestanka vanrednog stanja. Od ovog dana počinje računanje rokova za izjavljivanje žalbi, prigovora, drugih pravnih sredstava, kao i preduzimanje radnji koje su vezane za rokove koji se inače ne mogu produžavati. Ako je stranka blagovremeno podnela podnesak u vreme vanrednog stanja ili pre isteka 15 dana od prestanka vanrednog stanja, nije potrebno da isti ponovo podnosi.
  • Produžuju se rokovi za postupanje upravnih organa (rešavanje po zahtevima, žalbama, drugim pravnim sredstvima kao i drugim podnescima stranaka) i isti će se produžiti 30 dana od dana prestanka vanrednog stanja.

Sve informacije možete pronaći na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje www.nsz.gov.rs ili se obratiti nadležnim filijalama putem telefona.


Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava sva nezaposlena lica zainteresovana za učešće na Javnim pozivima za dodelu subvencija za samozapošljavanje u 2020. godini, a koja nisu završila obuku „Put do uspešnog preduzetnika“, da će tokom trajanja vanrednog stanja ova obuka biti realizovana elektronskim putem.

Sve informacije možete dobiti putem dežurnih telefona, koji su istaknuti na ulaznim vratima nadležnih filijala, ili se nalaze na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje: http://www.nsz.gov.rs/live/mreza/direkcija.


Zbog trenutne situacije u Republici Srbiji, uzrokovane širenjem virusa COVID-19, Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava sve zainteresovane za učešće na javnim konkursima za organizovanje sprovođenja javnih radova na kojima se angažuju nezaposlena lica u 2020. godini, da se produžava rok za prijem prijava zaključno sa 30.04.2020. godine.

Sve informacije u vezi sa dostavljanjem zahteva možete dobiti putem dežurnih telefona,  koji su istaknuti  na ulaznim  vratima nadležnih filijala, ili se nalaze na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje: http://www.nsz.gov.rs/live/mreza/direkcija.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here