Andrija Beljička iz Silbaša pravi eksperimentalne sirupe od lekovitog bilja iz svoje bašte

3760
Foto: Andrija Beljička

U njegovoj velikoj bašti raste i zova, kao i kopriva i maslačak. Od ovih moćnih samoniklih i lekovitih biljaka, mladi entuzijasta iz Silbaša, priprema aromatične sokove i sirupe, a njihovim sušenjem dobija ukusan čaj, piše „Agroklub“.


Andrija Beljička iz Silbaša kod Bačke Palanke priprema sokove, sirupe, likere, čajeve od lekovitog bilja, a u berbu maslačka, koprive, zove ne mora ići dalje od sopstvenog dvorišta i okućnice. Ovaj mladi entuzijasta ima 3,5 hektara plodne zemlje na kojoj osim kukuruza uzgaja i mentu.

Sirup od maslačka jača organizam

Posao oko proizvodnje lekovitog bilja mu se na samom startu dopao. U njegovoj velikoj bašti raste i zova, kao i kopriva i maslačak. Od ovih moćnih samoniklih i lekovitih biljaka Andrija priprema aromatične sokove i sirupe, a njihovim sušenjem dobija ukusan čaj.

„Pre nekoliko godina na površini od 1,5 jutra posejao sam mentu. Nikao je divan usev, cela njiva je mirisala. Kosio sam je kao detelinu, kosačicom, a nakon nekoliko dana sušenja, mentu sam prodao. To je divna aromatična i lekovita biljka te sam odlučio da malo eksperimentišem. Došao sam na ideju da pravim sirupe. To se dopalo mojoj porodici, ali i mnogim drugima koji su probali i popili čašu ovog soka. Osim toga redovno berem samo listove mente i sušim ih u hladovini te pripremam odličan čaj, prijatnog mirisa koji osvežava“, objašnjava Andrija.

[wonderplugin_slider id=154]

 

Andrija kaže da je prošle godine posadio i sadnice godži bobica te se nada da će ove godine imati prvu berbu, a zasejao je i steviju.

Eksperimentiše sa stevijom i ne dodaje šećer u svojim sirupima

„Seme stevije je veoma sitno, klijavost je mala, od 3000 semenki koliko sam posejao, niklo je 200 biljaka. Za uspešan rast i razvoj neophodni su adekvatni uslovi, svetlost, vlaga. Jesenas sam korenje biljke izvadio te ću ih u maju ponovo posaditi, to je jednostavnije, nego da steviju uzgajam iz semena. Kako volim da eksperimentišem, često kad pripremam sirupe i čajeve mešam steviju sa mentom ili koprivom“, napominje Andrija za „Agroklub“, dodajući da u tom slučaju ne treba koristiti šećer.

„Pravi dar prirode, pre svega, za moju porodicu“

Andrija kaže da prati kalendar branja lekovitog bilja, te ovih dana u svojoj bašti bere cvetove maslačka od koga pravi sirupe koji mogu da se uzimaju tako koncentrovani; dve do tri kašike tokom dana ili razblažen i sa vodom kao osvežavajući napitak. Obzirom da zna koliko je ova samonikla biljka zdrava ima u planu da bere i suši kako list tako i koren.

„Od koprive takođe pravim sirupe i sokove, a obzirom da je ne berem oko puteva ili njiva gde je zemljište najčešće tretirano nekom hemijom, sadim je u mojoj bašti. Najbolja je mlada kopriva tako da berem samo vrhove biljke. Ostali listovi kao i stabljika dobri su za čaj. Kako bih dobio prijatniji ukus sirupa često sa mladim listovima koprive mešam limun ili narandžu“, kaže naš sagovornik napomenjujući da nakon koprive na red dolazi i zova koja svake godi obilato cveta u njegovoj bašti.

„Sirupe pravim sa minimalnim udelom šećera kao i u kombinaciji sa stevijom za sve one koji šećer izbegavaju, a ukoliko će odmah da se koriste ili čuvaju u frižideru nekoliko dana ne stavljam konzervas. To je pravi dar prirode, prevashodno za moju porodicu i za sve one koji vode računa o svom zdravlju. Ono što dajem svojoj deci nudim i drugima.“

Sagovornik „Agrokluba“, lekovite biljke uzgaja, bere i od njih pravi ukusne napitke, za sada, samo iz hobija.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here