Maske (ne)pomažu u prevenciji koronavirusa

2664
Foto: Unsplash

Svetski mediji već nedeljama upozoravaju javnost da koristi zaštitne maske protiv korona virusa.


Ovakve poruke u nekim delovima sveta izazivaju konfuziju, jer brojni stručnjaci tvrde da zaštitne maske ne pomažu i da bi umesto toga građani trebalo da peru ruke i da se pridržavaju mere socijalnog distanciranja, prenosi CNN.

Još krajem februara američki sekretar za zdravstvo Džerom Adams objavio je na svom Tviter nalogu kratku poruku, ispisanu velikim slovima: „PRESTANITE DA KUPUJETE MASKE“.

Pogledaj: Ko i kada treba da nosi masku?

Adams je objasnio da maske ne štite zdrave ljude od korona virusa, ali da koriste kada ih nose zaraženi pacijenti jer tako štite svoju okolinu od virusa.

Iste nedelje, istu poruku javnosti je uputio i Robert Redfild, direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Na saslušanju pred komisijom predstavničkog doma američkog Kongresa, Redfildu je postavljeno pitanje da li je potrebno da ljudi nose zaštitne maske.

[wonderplugin_slider id=181]

 

Njegov odgovor je bio kratak i bez objašnjenja: „NE“.

Nekoliko nedelja kasnije Adrijen Berč, ekspert mikrobiologije na Univerzitetu u Kaliforniji, izjavio je da ne postoje validni dokazi da maske ne pomažu zdravim ljudima da se zaštite od virusa.

„Zapravo, postoje dokazi za suprotno – da maske mogu da nas zaštite od infekcije kakva je pandemija korona virusa“, napisao je Berč u svom autorskom tekstu u kojem je analizirao sve stručne studije na tu temu.

„Postoje nepobitni dokazi da je tokom epidemije SARSA nošenje maske efikasno sprečavalo širenje virusa“, ukazao je Berč u svom tekstu.

„Stalno nošenje maske može i do 70 odsto smanjiti rizik od prenošenja virusa“, zaključuje Adrijen Berč.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here