Trudnice, porodilje i hronični bolesnici neće ići u privremene bolnice

597
Foto: Preuzeto sa sajta nsuzivo.rs

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je odluka o ukidanju kućne izolacije, u koju su upućene zaražene osobe sa lakšim simptomima, i njihov smeštaj u privremene bolnice doneta kako bi se sprečilo dalje širenje virusa i dodao da će pojedine grupe građana biti izuzete od te odluke.


Prema njegovim rečima, u privremene bolnice neće se smeštati trudnice, porodilje, osobe sa invaliditetom, osobe na hemodijalizi i osobe sa nekontrolisanim hroničnim oboljenjima.

“Suština je u tome da su ove improvizovane bolnice napravljene upravo zato da bi zaštitile od širenja infekcije, nisu one napravljenje toliko za lečenje, svi ti slučajevi moguće je da se leče kod kuće. Međutim, prikazano je posebno u Kini, a sada i kod nas, da na taj način ne može da se zadrži infekcija”, rekao je Kon odgovarajući na pitanje novinara.

Ističe da će u privremenim bolnicama biti i dosta zdravstvenih radnika koji će kontrolisati pacijente i dodao da će od njihovog ponašanja zavisiti ponašanje ostalog stanovništva.

Kon je dodao i da je po jučerašnjim podacima, u privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu smešteno 104 pacijenata, dok po današnjim podacima u privremenoj bolnici na sajmu „Čair“ u Nišu 64, a na Novosadskom sajmu 38 pacijenata.

Zamenik direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević objasnila je da se ukida samo kućna izolacija, ali ne i kućna samoizolacija.

“Kućna samoizolacija odnosi se na osobe koje su bile u kontaktu sa osobom kod koje je potvrđena infekcija, kod njih se ne može raditi odmah testiranje, zato što virus mora da se razmnoži da bi mogao da se detektuje. Te osobe se testiraju ili kada dobiju simptome ili kada istekne period samoizolacije pre nego što se vrate svojim društvenim aktivnostima”, pojasnila je Kisić.

Dodaje da se ukida kućna izolacija, u koju su smeštene osobe kod kojih je potvrđen virus korona i oni se sada smeštaju u privremene bolnice.


Možda će Vas zanimati:

Izlečen najmlađi pacijent oboleo od korona virusa u Srbiji

Evo zbog čega Vojvodina ima bolju epidemiološku sliku od ostatka Srbije

Tiodorović: Sigurno će se razboleti 60 – 70 odsto građana, pitanje je samo u kom intervalu

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here