Svaki deseti radnik u Srbiji bez posla zbog epidemije korona virusa

581

Istraživanje Infostuda pokazuje da je od ukupnog broja zaposlenih ispitanika njih 12% ostalo bez posla usled izbijanja epidemije.

Takođe, od zaposlenih koji su i dalje u radnom odnosu, 70% svoj posao obavlja nesmetano, ali 30% njih je pod uticajem poslodavca moralo da uzme godišnji odmor, bolovanje, plaćeno ili neplaćeno odsustvo.

Tokom prve nedelje aprila Infostud je sproveo istraživanje o uticaju korona virusa na tržište rada kako sa strane privrede, tako i sa strane radno sposobnog stanovništva, a u istraživanju je učestvovalo 4.329 ispitanika i 580 privrednih subjekata.

Krizom su najviše pogođeni sektori turizma i ugostiteljstva, potom trgovine koja se ne odnosi na prodaju životnih namirnica, i sektor putničkog transporta.

„Da je kompanija u kojoj su zaposleni primenila mere Vlade Srbije o organizaciji rada u kojima se poslodavcima preporučuje da proces rada organizuju tako da svi koji to mogu rade od kuće, potvrdilo je 36% anketiranih. S druge strane skoro 60% ispitanih je reklo da se u njihovoj kompaniji primenjuje mera za one kod kojih rad od kuće nije moguć i da se posao organizuje tako da se strogo poštuju sve higijenske mere za sprečavanje širenja zaraze (ograničen broj ljudi u prostoriji, korišćenje zaštitnih maski i slično)“, navodi se u saopštenju Infostuda.

Od ukupnog broja ispitanih 5% se izjasnilo da poslodavci i dalje nisu uveli nikakve dodatne mere za sprečavanje širenja zaraze.

„Zabrinutost da će izgubiti posao izrazilo je 40% ispitanika, dok je kod 26% već došlo do smanjenja zarada, a 38% očekuje da će do smanjenja doći u narednom periodu“, kaže se u saopštenju Infostuda.

Među 12% ispitanih koji su ostali bez posla od izbijanja pandemije, kao najčešći razlog tome ističu da se firma privremeno zatvorila, da je došlo do smanjenja obima posla, usled „rezanja“ troškova u firmi, a 3% firmi se trajno zatvorilo.

Uticaj pandemije na poslovanje kompanija

Više od polovine ispitanih kompanija ističe da korona virus značajno negativno utiče na njihovo poslovanje (56%), a kod 36% uticaj je umereno negativan.

Kod svega 5% privrednih subjekata uticaj pandemije je pozitivan.

Očekivanja ispitanih kompanija su da će pandemija i kasniji oporavak njihovih privrednih aktivnosti trajati u proseku ukupno 19 meseci.

Privredne grane koje su se najviše pogođene krizom i koje će se duže oporavljati su turizam i ugostiteljstvo, potom trgovina koja se ne odnosi na prodaju životnih namirnica i sektor transporta ljudi.

S druge strane, industrije koje imaju najmanje negativan uticaj su IT, FMCG, Farmacija, Telekomunnikacije i Proizvodnja.

Po istraživanju kriza će najmanje pogoditi godišnje finansije najvecih firmi (500+ ljudi), dok će najviše uticati na male (do 10 zaposlenih).

Premda najveći procenat kompanija smatra da će kriza uticati kratkoročno na održivost njihovog biznisa (57%), čak 19 odsto se izjasnilo da postoji rizik dugoročne održivosti poslovanja.

Sa tim u vezi, 80 odsto kompanija je počelo ili će uskoro početi sa „rezanjem“ troškova među kojima su marketing i drugi interni troškovi, troškovi dobavljača, ali i troškovi zaposlenih, navodi se u saopštenju.

Potpuna obustava zapošljavanja, kako se navodi, dogodila se u turizmu, ugostiteljstvu, kontakt i biznis centrima gde se ujedno dogodio i najveći broj otpuštanja.

Sa druge strane, ova situacija najmanje utiče na IT, transport i logistiku gde su kadrovi i dalje neophodni.

Jedini porast u zapošljavanju vidi se kod 17% poslodavaca iz FMCG industrije (roba široke potrošnje).

Kompanije su u velikoj meri bile složne oko mera Vlade Srbije prilikom pomoći privredi gde se 82 posto privrednih subjekata izjasnilo da bi im u ovom trenutku najznačajnije bilo poresko rasterećenje i pomoć u isplati zarada zaposlenih.


Možda će Vas zanimati:

U Begeču nedostatak radnika najveća muka u vanrednom stanju

A kada prođe pandemija

Na evidenciji NSZ od 23. marta bez posla novih 2.045 lica

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here