Vučić i patrijarh izdali zajedničko saopštenje o poštovanju mera, Eparhija bačka poručuje da su hramovi otvoreni

4251
foto: 021.rs

Predsednik Republike Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa patrijarhom srpskim Irinejem, nakon čega je objavljeno zajedničko saopštenje.


Vučić je istakao da „razume potrebu naroda i crkve za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika Hristovog vaskrsenja, za koju je Sinod brižno i očinski se starajući za svoje vernike zamolio državni vrh. Ipak, zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, slušajući mere i uputstva koja nalaže struka, nismo u mogućnosti da ukinemo zabranu kretanja tokom trajanja policijskog časa“.

Patrijarh Irinej je ocenio da su nakon saopštenja Svetog Sinoda mnogi, a neki čak i zvanični predstavnici, davali neprimerene izjave stvarajući neobjektivnu medijsku sliku, koja bi mogla da „šteti ugledu srpske crkve, kao i srpske države, netačno interpretirajući nameru i crkve i države. SPC je do sada poštovala i poštuje propisane mere i preporuke Vlade Republike Srbije, a država se starala da ne donosi naredbe, već najdobronamernije preporuke za dobrobit vernika svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Republici Srbiji“.

Vučić je izrazio uverenje da će SPC tako postupati i ubuduće, i na taj način nastaviti da učestvuje u borbi protiv ove svetske pošasti.

Vučić je zahvalio srpskoj crkvi na pokazanom visokom stepenu društvene odgovornosti i ukazanoj pomoći.

Podsetimo, Sinod SPC zatražio je od predsednika Vučića da se policijski čas prekine u nedelju na nekoliko sati (od 5 do 10 časova) kako bi vernici mogli da prisustvuju uskršnjoj liturgiji. U vezi sa ovim pitanjem oglasili su se članovi Kriznog štaba koji su se protivili okupljanju, ali i pojedini opozicioni političari koji su se zalagali za ispunjavanje zahteva Sinoda.

Na ovaj poziv odreagovala je i poverenica za ravnopravnost Brankica Janković koja je ukazala na to da je očuvanje javnog zdravlja i bezbednosti svih građana i građanki, prema Ustavu Srbije, sekularno pitanje.

Pred zakonom su svi jednaki, što znači da se prava i obaveze odnose jednako na sve. U tom smislu, neophodno je da se Crkva, kao važan deo društva, pri vršenju svojih obreda pridržava svih mera i preporuka koje su na snazi u našoj državi“, dodala je Janković.

Eparhija bačka: Uprkos antickrvenoj kampanji, hramovi će biti otvoreni

Na njeno saopštenje nije ostala nema ni Eparhija bačka koja je odreagovala ocenom da crkva poštuje sve mere, ali da se ne poštuju prava vernika. U saopštenju koje potpisuje protojerej Vladan SImić, koje je danas objavljeno na internet prezentaciji Eparhije bačke, pre nego što je objavljeno zajedničko saopštenje patrijarha i predsednika, navodi se da se svakog dana ukida zabrana kretanja za pse i njihove vlasnike, a jednom nedeljno i za penzionere, pa se zaključuje da su crkva i njeni vernici diskriminisani u odnosu na pomenute društvene kategorije i kućne ljubimce.

Kako je moguće da se poverenica za zaštitu ravnopravnosti oglašava tek sada, a ćuti sve vreme dok su prava vernika ugrožena do te mere da oni nisu ravnopravni čak ni sa kućnim ljubimcima, o kojima ona izgleda više brine? Da li se vrhunac ravnopravnosti za koju se zalaže poverenica odražava u činjenici da kućni ljubimci imaju više prava od vernika“, dodaje se.

U saopštenju objavljenom na sajtu Eparhije bačke se navodi i da država u ovom slučaju ne može očekivati podršku od crkve, jer su „crkvi uskraćena prava“.

Crkva se unapred ogradila i od jednih i od drugih i, čvrsto stojeći uz svoj narod, glasno poručuje da će uprkos anticrkvenoj kampanji hramovi biti otvoreni i da će se u njima služiti Bogu i na praznik Vaskrsenja Hristovog, kao i svih prethodnih dana. Sve ostalo je stvar ličnog izbora: neko više voli da šeta kućne ljubimce, a neko da svoju ljubav, nadu i sve svoje strahove preda u ruke Svemogućeg Boga, Pobeditelja smrti„, zaključuje se u saopštenju Eparhije bačke.

Podsetimo, od početka izbijanja pandemije u Srbiji dolazilo je do „nesporazuma“ između stručnjaka i predstavnika Srpske pravoslavne crkve o obavljanju verskih obreda u vreme velikog rizika za prenošenje infekcije. Zajedničko saopštenje patrijarha i predsednika Srbije nigde eksplicitno ne poručuje da službe za Uskrs neće biti, a Vučić je juče gostujući u Dnevniku Radio televizije Srbije rekao da mu „ne pada na pamet“ da hapsi ili preduzima zakonske mere protiv sveštenih lica.


 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here