Grčka otvara vrata za Srbe, ne za turiste iz Zapadne Evrope

1857

Grčka koja je jedna od omiljenih destinacija srpskih turista, svoje turističke objekte mogla bi da otvori između 15. juna i 1. jula.


„Grčka je spremna da otvori svoja vrata za goste iz pet do šest zemalja, a dobra vest za nas je da se među tim državama nalazi i Srbija“, kaže Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA), prenosi „Blic“.

To se poklapa i sa ocenama poznavalaca da putovanja iz Srbije neće biti moguća bar još nekoliko nedelja, otprilike do sredine juna.

„Verujemo da ćemo deo sezone uspeti da spasemo i putovanjima u Crnu Goru, kao i u Egipat, koji relativno dobro stoji kada je reč o pandemiji virusa korona, a koji je dosta fleksibilno tržište. Ipak, svi planovi su još uvek na ’stend baju‘ i ne zavise od turističkih agencija, što znači da tur operateri ne mogu u ovom trenutku garantovati precizne datume, iako bi sami voleli da s radom krenu već sutra“, ocenio je Seničić.

Grci su odlučili da neće biti otvoreni za turiste iz Zapadne Evrope i zemalja u kojima je pandemija najviše uzela maha, a naša zemlja je dobila „zeleno svetlo“, zajedno sa Rumunijom, Bugarskom, Izraelom…

„Ako se otvore granice i ako na graničnim prelazima bude koliko-toliko redovno stanje, pominju se mogući pregledi, dodatna papirologija, a još uvek nije rešeno ni pitanje karantina prilikom odlaska i povratka, nadamo se da ćemo uspeti da spasemo makar deo sezone“, objašnjava Aleksandar Seničić.

U međuvremenu su sve oči uprte u zdravstvenu situaciju i instrukcije državnih organa. Ovog leta će raditi oni koji mogu i koji nađu interesa, jer je mnogo hotela kojima nije u interesu da otvaraju vrata ako zaključe da će popunjenost biti niska.

Austrija otvara granice

Granice za turiste bi mogla da otvori i Austrija, takođe jedna od omiljenijih destinacija građana Srbije.

„Austrija bi na leto mogla da dozvoli turistima iz Nemačke i drugih zemalja, u kojima je virus korona pod kontrolom, da posete Austriju. Sloboda putovanja ostaće ograničena u narednim mesecima. Međutim, ako su zemlje uspešne u borbi protiv virusa korona, poput Nemačke, postoji realna šansa za bilateralne sporazume“, rekla je ministarka turizma Elizabet Kestinger.

Turističke agencije u Srbiji su odlučile da otkažu sva putovanja do 15. maja. Prema rečima turističkih radnika, prve nedelje maja trebalo bi da bude održan novi sastanak turističkih agencija, kao i njihov razgovor sa državom i institucijama, na kome bi bilo reči o daljim koracima. Trenutno preovladava mišljenje da putovanja neće biti moguća bar još nekoliko nedelja, otprilike do sredine juna.

Otkazano svako peto putovanje u regionu

Jedno od pet rezervisanih putovanja na Zapadni Balkan, planiranih u 2020. godini, otkazano je. To ovu situaciju čini izuzetno teškom, jer turizam doprinosi BDP-u regiona sa 10,2 odsto, dok je 11,4 odsto svih zaposlenih upravo u sektoru turizma i putovanja.

Projekat razvoja i promocije turizma, koji realizuje Veće za regionalnu saradnju, a finansira EU, sproveo je istraživanje turističkih agencija i tur operatera sa Zapadnog Balkana, prema kome preliminarni rezultati pokazuju da je 42 odsto turističkih agencija i tur operatera već počelo sa rezanjem troškova i otpuštanjem dela radnika. Oko 20 odsto je već prestalo sa radom, dok 41 odsto ima dovoljno resursa da održava normalan rad tokom tri meseca.

S obzirom na trenutne okolnosti, 72 odsto agencija i operatera u sektoru turizma u regionu očekuje podršku svojih vlada, kako bi nastavili sa radom kada se okonča blokada uzrokovana virusom korona.


Možda će Vas zanimati:

Pada broj novozaraženih koronavirusom u Srbiji, danas njih 260

Petorica uhapšena zbog šumske krađe u Čelarevu

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here