Ko sme napolje, u koje vreme i koliko dugo?

947

Više od mesec dana od proglašenja vanrednog stanja u Srbiji zbog pandemije virusa korona, mere koje su uvođene kako bi se sprečilo širenje zaraze su ublažene.

U skladu sa epidemiološkom situacijom i mišljenjem struke, Vlada Srbije donela je odluke u vezi sa ublažavanjem određenih mera za sprečavanje širenja korona virusa, koje počinju da važe od danas.

Policijski čas umesto od 17.00 počinje od 18.00 časova. Građani mlađi od 65 godina mogu boraviti napolju radnim danima od 5.00 do 18.00 časova, kada počinje zabrana kretanja. Koliko će policijski čas trajati predstojećeg vikenda i za 1. maj, još nije poznato, prenosi portal b92.

Građani stariji od 65 godina moći će utorkom, petkom i nedeljom da izlaze u šetnju u trajanju od pola sata. Oni će svojih pola sata za šetnju moći da iskoriste u periodu od 18.00 do 01.00, najviše 600 metara od mesta stanovanja. Za ovu grupu građana i dalje važi jutarnji termin za kupovinu od 4.00 do 7.00 jednom nedeljno.

Osobe sa autizmom, kao i sve osobe sa smetnjama u razvoju mogu da izlaze u bilo koje vreme sa jednim pratiocem, u krugu od 200 metara od mesta stanovanja. Tokom šetnje je bitno da se pridržavaju mera koja važe za sve – nema kontakta.

Građanima koji imaju kućne ljubimce je dozvoljeno šetanje kućnih ljubimaca u periodu od 23.00 do 01.00 i to najduže 20 minuta, a najdalje 200 metara od mesta prebivališta, odnosno boravišta, kao i vikendom od 8.00 do 10.00, pod istim uslovima kao i za večernju šetnju – mora da traje do 20 minuta, a građani sa svojim ljubimcima ne treba da idu dalje od 200 metara od mesta boravišta.

Zabranjena su javna okupljanja na javnim mestima i u zatvorenim prostorima ne sme biti više od dve osobe, razmak između lica mora biti najmanje dva metra, dok na površini od četiri kvadratna metra ne može biti više od jedne osobe.

Od danas počinju da rade auto-mehaničarske i vulkanizerske radnje, obućari, krojači, hemijska čišćenja, škole za obuku vozača, knjižare, trgovci motornim vozilima, trgovci biciklima, trgovci nautičkom robom, trgovci tehničkom robom, trgovci građevinskim materijalom, zelene pijace, uz obaveznu primenu svih mera zaštite, građevinarstvo (visokogradnja i niskogradnja). Radno vreme pijaca u Beogradu biće od 7.00 do 15.00 časova.

Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva) i rad se mora obavljati uz poštovanje socijalne distance. Poslodavci su dužni da izrade poseban plan mera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju.

Rad i dalje nije dozvoljen tržnim centrima, frizerskim salonima, salonima za negu lepote, teretanama i fitnes centrima, školama, fakultetima, vrtićima, ugostiteljskim objektima koji ne vrše dostavu.

Gradski i međugradski prevoz u Srbiji je obustavljen, a grad Beograd uveo je koridorske linije prevoza za zdravstvene radnike i građane koji imaju radnu obavezu tokom perioda vanrednog stanja.


Možda će Vas zanimati:

Sutra se otvara pijaca u Bačkoj Palanci

Kon: Kraj epidemije između 10. i 12. sedmice, ukidanje vanrednog stanja posle praznika

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here