Kon: Vrtići će morati da počnu da rade, tu izlaza nema

1397
Dr Predrag Kon/Foto: Tanjug

Na pitanje da li najgore tek sledi, jer se počelo sa popuštanjem mera, dr Predrag Kon odgovara da pandemija pokazuje svoj nastavak.

„Veliko je pitanje koliko će kasnije i sledeće godine biti potencijal virusa veliki“, objašnjava dr Kon i dodaje da je za svaku zemlju veliko pitanje koliko je spremna.

Dr Lončar dodaje da ćemo morati da naučimo da živimo sa koronavirusom.

„Najbolje da shvatimo da je koronavirus pored nas i da ćemo morati na naučimo da živimo sa njim“, objasnio je ministar zdravlja.

„Nimalo nismo doživeli da smo mnogo popustljivi sa prvim popuštanjem“, kaže dr Kon.

Prema njegovim rečima, odmah je prihvaćeno postepeno ublažavanje mera.

„Ono što je najbitnije, i o tome pričamo 2-3 nedelje, da bi trebalo popuštati mere koje su uvedene za starije“, kaže Kon objašnjavajući da se to to uradilo sa dozvolom da tri puta nedeljno izlaze.

Prema njegovim rečima, biće drugačije kada se vrati prevoz – „to je ozbiljnije“, ali mora se vratiti u redovan život u nekom trenutku.

„Bilo kakvo odustajanje od života neminovno dovodi do pada elana, moramo pokrenuti život i sve kritičare oštrih mera moramo da poslušamo. Da smo ih slušali u samom startu, onda bi se svi osvestili kada bi imali stotine mrtvih u kratko vreme. Policijski čas je naglo osvestio ljude da je važno pridržavati se mera“, kaže on.

Navodi da ne možemo da vidimo unapred, osim nedelju do dve dana.

„Ne treba se brinuti za popuštanje mera, oni koji se bave ekonomijom i vođenjem države imaće ogroman posao da nas vrate u život, a naš posao je da to vraćanje u život ne ugrozi javno zdravlje“, kaže.

„Moraće vrtići da počnu da rade, tu izlaza nema“, kaže dr Kon.

Poslodavci će morati da se pridržavaju propisanih mera kada je u pitanju vraćanje radnika na posao.

Ministar Lončar navodi da su nabavljene stotine respiratora, a kaže i da je zaštitne opreme bilo onoliko koliko se smatralo da je neophodno.

„Nabavkom opreme smo izbegli najgore, zaštitili smo zdravstvene radnike“, kaže Lončar.

Što se hlorokina tiče, Lončar navodi da su mu se javili hronični pacijenti koji ne mogu bez hlorokina i zato će svima koji donesu dokaz da ga koriste biti omogućeno da ga kupe.

„Otvaranje bazena zavisi od situacije, ako bude potpuno mirna, i to će biti dozvoljeno, bez obzira što virus može da tinja“, rekao je dr Kon, i dodao da nije isto putovati van granica i u okviru granica zemlje. Ali da li će to ostati na nivou preporuke još nije utvrđeno.

„Ja se najsigurnije osećam kod kuće u Srbiji“, kaže Kon.

Ono što je bitno jeste da je nama situacija sve bolja i bolja.

„Kad budemo imali prve dane bez smrtnih ishoda, tada smo slavljenici, pre toga nismo“, kaže dr Kon.

Prema rečima Lončara, krajnje je neozbiljno razgovarai o vakcini i leku, jer ih još nema.


Možda će Vas zanimati:

Ko sme napolje, u koje vreme i koliko dugo?

Pada broj novozaraženih koronavirusom u Srbiji, danas njih 260

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here