Od 2015. godine pomoćni sudija u Superligi Srbije

Predstavljamo fudbalske sudije iz naše opštine - Darko Savović

1549
Darko Savović (drugi s leva)

Fudbalski sudija prve kategorije Darko Savović (1980. godište) iz Bačke Palanke trenutno je jedini fudbalski arbitar iz naše opštine koji deli pravdu u najvišem stepenu takmičenja.


Savović se nalazi na listi pomoćnika prve grupe u Superligi Srbije, a pored toga angažovan je i u Strukovnoj organizaciji fudbalskih sudija OFS Bačka Palanka gde od 2012. godine vrši funkciju predsednika.

Savović je na čelu i sudijske organizacije Područnog saveza Sombor. Pre sudijske karijere Darko Savović je aktivno igrao fudbal za „Bačku“ i „Palić“, tako da u sumnjivim situacijama može pravilno i pravovremeno da reaguje, pusti ili prekine igru. U svojoj sudijskoj karijeri je za četrnaest godina pravdu delio na više od 600 utakmica, što kao glavni što kao pomoćni arbitar.

Darko Savović

Zvanje privremenog sudije Savović je stekao 23.08.2001. godine od tadašnjeg Udruženja fudbalskih sudija i sudija instruktora, odnosno od Komisije za unapređenje sudija OFS Bačka Palanka. Nešto kasnije je Savović stekao zvanje i stalnog fudbalskog sudije, a onda je usledilo napredovanje najpre na područnu ligu Novi Sad, potom Vojvođansku ligu, Srpsku i Drugu ligu, da bi pre pet godina stigao i do Superlige Srbije.

Suđenjem počinje da se bavi na nagovor ujaka Slobodana Višekrune, dugogodišnjeg internacionalca i jednog od naših najboljih rukometnih arbitara.

– Moja prva utakmica koju sam sudio odigrana je 21.10.2001. godine u Karađorđevu između domaćina i „Sokola“ iz Nove Gajdobre. Gosti su dobili sa 3:1 i tu sam bio drugi pomoćni sudija Saši Nakiću, a prvi pomoćnik je bio Željko Nenadić, dok je delegat bio Milan Rudić. S obzirom da sam tu bio drugi pomoćnik, sudio sam i meč omladinaca „Karađorđeva“ i „Sokola“ koji su Novogajdobrani dobili sa 6:2, priseća se Savović.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Superligaški sudija je 15. juna 2005. godine bio učesnik Kampa perspektivnih sudija Vojvodine održanog u Panoniji kod Crvenke. Na kampu su eminentni predavači bili Jokić, Žutić, Radaković, Bešlin i Petrović.

Savović je u sezoni 2005/06. u Vojvođanskoj ligi bio najbolje ocenjeni sudija, pa je sledeće sezone napredovao na Srpsku ligu. Uspešno je odradio seminar u Kragujevcu, a prvu utakmicu na Srpskoj ligi kao glavni sudija je vodio u Bečeju gde je domaćin sa 1:0 savladao ekipu Šajkaša iz Kovilja.

Na toj utakmici su Savoviću pomoćnici bili Popović iz Rume i Ćirković iz Starčeva, a delegat je bio Magdenovski iz Subotice koji je sudiju iz Bačke Palanke ocenio sa 8,5.

Posle dve sezone deljenja pravde na Srpskoj ligi, Savović u sezoni 2008/09 napreduje i prelazi na Drugu ligu Srbije. Prvu utakmicu u ovom rangu sudio je u Apatinu između Mladosti i Inđije koju su gosti dobili sa 2:1. Iako je na ovom meču bio u ulozi četvrtog sudije, debi Savovića je prošao bez problema.

Prvu utakmicu kao glavni arbitar Savović je sudio u Smederevu 07. 09. 2008. godine kada je domaćin podelio bodove sa Kolubarom iz Lazarevca (2:2). Meč u Smederevu je, prema rečima Savovića, bio vrlo težak, nezgodan i prljav okršaj gde su pomoćne sudije bile Potočan i Milošević, a četvrti sudije Kiš Čepegi. Delegat je na tom meču bio Pušica iz Beograda, a posmatrač Nikolić iz Niša.

Zvanje sudije prve kategorije Savović je stekao 28.12.2007. godine, a predsednik Komisije pred kojom je polagao u Beogradu je bio Bogoljub Stepanović, dok su članovi bili Đorđe Žutić, predsednik sudija Vojvodine, i Staniša Beljin, predsednik Komisije za unapređenje sudija.

Na Super ligi Srbije je Savović već petu godinu, a do sada je delio pravdu na više od 100 utakmica u elitnom rangu. Debitantsku superligašku utakmicu Savović je imao početkom avgusta 2015. godine kada je bio drugi pomoćnik Santraču iz Pavliša na utakmici u kojoj je Novi Pazar sa 2:1 slavio u Jagodini. Ta utakmica je odigrana pod reflektorima i direktno je prenošena na televiziji.


Pogledaj: Samo da pandemija prođe, biće fudbala


Pored te debitantske utakmice u Jagodini, Savoviću je u lepom sećanju ostao derbi Druge lige Srbije u Subotici kada je Spartak Zlatibor Voda 29.04.2009. godine savladao ekipu Srema iz Sremske Mitrovice sa 4:0. Taj meč je odlučivao o putniku u viši rang, a Savović je meč vodio kao glavni sudija i bio je vrlo dobro ocenjen.

(Preuzeto iz „Monografije fudbalskih sudija OFS Bačka Palanka“)

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here