Мала азбука бачких јела – зељаница

"Нећу пицу, хоћу питу"

1242
Фото: Pexels

Страствени сте гурман и желите да упознате ову регију Војводине на несвакидашњи начин, дегустирајући укусне делиције прављене по „бакином рецепту?“


„Мала азбука бачких јела“ доноси преглед укусних и традиционалних рецепата, као и начина припреме намирница које нас враћају у детињство, те можда баш међу овим редовима пронађете инспирацију за следећи недељни ручак или се пак одлучите да специјалитете које ћемо вам представљати, потражите у ресторанима, салашима и чардама на територији општине Бач.

ЗЕЉАНИЦА – “Нећу пицу, хоћу питу” и данас се често може чути по бачким шоровима сокацима недељом пре подне. Пита као јело које доприноси врхунском ужитку свих правих гурмана који се сврставају у категорију “Без меса могу, али без теста не”, изворно је повезана са колонизованим становништвом које се са територије босанске и српске Крајине у различитим сеобама становништва насељавало на просторе Војводине. Брзо и лако се асимиловала на овом подручју, а зељаница међу њима заузима посебно место, јер се може припремати и служи у свим приликама.

НАЧИН ПРИПРЕМЕ – Зељаница се као и остале пите може правити од “готових кора”, док се исте могу и развлачити. Оне нешто вештије домаћице ће се одлучити за други начин, док ће модерне даме које живе ужурбаним темпом живота посегнути у прву продавницу. Било како било, оно што зељаницу чини посебном је њен надев. За исти је потребно добро размутити јаја, додати млеко, киселу павлаку, оцеђен пропасиран сир, кајмак и термички обрађен и исецкан спанаћ, со и бибер. Плех премажите маслацом ставите један лист теста, премажите надевом, апоступак понављајте док не потрошите целу смесу. Пећи у рерни на 200 степени око 40 минута. Послужити уз кисело млеко. ПРИЈАТНО!

ПОТРЕБНИ САСТОЈЦИ:

ТАНКЕ КОРЕ ЗА ПИТУ – 500 г
СВЕЖИ СИТНИ СИР – 500 г
ЈАЈА – 4 ком.
МЛЕКО – 200 мл
КИСЕЛА ПАВЛАКА – 200 мл
СПАНАЋ – 250 г
БИБЕР, СО
МАСЛАЦ – 100г

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here