Ako je neko heroj, onda je to on

817

Shavarsh Karapetyan, poštovani majstor sporta iz SSSR-a, svetski rekorder u plivanju sa perajima, poznat je zbog incidenta koji se dogodio 16. septembra 1976. god. u Jerevanu, glavnom gradu Jermenije.

Na taj dan, trenirao je sa bratom Kamoom. Upravo je završio svoju uobičajenu udaljenost od 20 km kada je začuo zvuk sudara. Okrenuo se i video trolejbus koji tone, nakon što je udario u branu.

Trolejbus se nalazio na dnu jezera, na dubini od 10 metara. Karapetyan je doplivao do njega i uprkos slaboj vidljivosti zbog mulja, nogama je razbio prozor. U trolejbusu je bilo 92 putnika i Karapetyan je imao 30 do 35 sekundi da izvuče svakoga od njih.
Karapetyan je uspeo da spasi 20 ljudi (on je pokupio više, ali je samo njih 20 preživelo), ali tada je završio svoju sportsku karijeru.

[rev_slider alias=“prvi_test_slajder“][/rev_slider]

 

Kombinovani učinak hladne vode i višestrukih rana od ogrebotina koje je zadobio tokom spašavanja, ostavio ga je bez svesti 45 dana. Nakon sepse, zbog prisutnosti fekalija u vodi, kao i zbog plućnih komplikacija, on je sprečen da nastavi svoju sportsku karijeru.

Postignuce Karapetyan-a nije odmah prepoznato. Sve fotografije objavljene su dve godine kasnije. Bio je nagrađen medaljom za spašavanje utopljenika i značkom za čast.

Takođe, 19. februara 1985. godine, Shavarsh se slučajno nalazio u blizini zgrade u plamenu, u kojoj su bili zarobljeni ljudi. On je bez razmisljanja uleteo u zgaru i započeo spašavanje. Još jednom, on je bio teško povređen, zadobio je mnogo opekotina i proveo je dosta vremena u bolnici.

Kasnije se preselio u Moskvu i osnovao kompaniju pod nazivom „Drugi dah „. Karapetyan je kasnije dobio i „Fair play“ nagradu UNESCO-a za svoje junaštvo.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here