Za ulazak u Srbiju neophodan negativan test ili karantin 14 dana

Ko hoće u inostranstvo test će ga koštati 6.000 dinara

1597
Foto: EPA-EFE (US ARMY/SGT AMBER I. SMITH HAND)

Građani koji budu putovali u inostranstvo u zemlje koje insistiraju na zdravstvenom pasošu, moći će u Srbiji da urade test na virus korona koji će koštati oko 6.000 dinara, kaže pulmolog i član Kriznog štaba Branimir Nestorović.


On je rekao da će u Srbiji zbog putovanja građani moći da urade test na virus korona na svoj zahtev i da će se to raditi u laboratoriji u Kliničkom centru Srbije.

Takođe, za sve one koji dolaze u Srbiju, kako je rekao, biće potreban negativan test na koronu, ne stariji od tri dana. Oni koji ga nemaju moraće u izolaciju 14 dana.

Na Kriznom štabu, kako je rekao, bilo je polemike kako će se zatvarati privremene bolnice.

„U ponedeljak će se sigurno zatvoriti Sajam. Takođe, od ponedeljka će se zatvarati jedna po jedna kovid bolnica. Osim Zemunske bolnice koja ima malo veći broj pacijenata, sve ostale su pale na stotinak pacijenata i svi su lakši pacijenti. Svaki dan se testiraju i ljudi odlaze kući“, naveo je on.

Govoreći o festivalima, kao što su Guča i Exit, Nestorović je rekao da nema razloga da se ne održe i da je odjavljivanje epidemije više „pravni problem“, jer su potrebna dva inkubaciona perioda bez ijednog novog pacijenta da se epidemija odjavi, a to je 28 dana.

 

„To je predugo, ne možemo da čekamo toliko. Moje mišljenje je da treba da se sastane Komisija za zarazne bolesti i kada budemo imali jedan, dva slučaja dnevno da se epidemija odjavi“, rekao je on za TV B92.

Dodaje da ne može da se zaustavi život zbog par pacijenata, jer je očigledno da je virus jako slab.

Brnabić potvrdila: Uz negativan test, bez karantina od 14 dana

Premijerka Ana Brnabić potvrdila je da je danas usvojena odluka da će građanima Srbije za ulazak u zemlju biti dovoljan negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, dok će u suprotnom morati u karantin na 14 dana.

Brnabić je dodala da građani mogu da izađu iz Srbije, a ulazak u druge države, zavisi od same zemlje u koju idu.

“Danas smo usvojili odluku da će našim građanima iz inostranstva, kada se vraćaju u zemlju, biti dovoljan PCR test koji pokazuje da su negativni na Kovid 19, koji su uradili u poslednja 72 sata i onda neće morati da budu u karantinu 14 dana”, rekla je Brnabić za TV Pink.

Ona je dodala da je liberalizovana i procedura za ulazak stranaca, što je važno zbog privrede i stranih studenata, kojima će takođe biti potreban test , ne stariji od 72 sata za ulazak, ali da će im donekle, ipak, biti ograničeno kretanje, u skladu sa potrebama.

Premijerka je poručila da je za građane i dalje najvažnija lična odgovornost, jer nema više tako restriktivnih mera.

Brnabić je primetila da je danas zabeležen blagi skok zaraženih u odnosu na juče, ali je bilo i više testiranih, a procenat je oko 1,6.

“Nije to razlog za brigu, jer smo danas imali najveći pad aktivnih slučajeva. Situacija je pod kontrolom. Nismo ukidali vanredno stanje bez da smo bili potpuno sigurni da je situacija pod kontrolom, ali građani moraju da imaju svest da je ovo nova normalnost dok ne bude vakcine”, rekla je Brnabić.

Dodala je i da ko god se našao na protestima SzS daju potpuno pogrešan primer građanima, navodeći da sinoć ispred Predsedništva nije bilo mnogo okupljenih sa maskama, nisu držali distancu…

To su okupljanja koja nisu dozvoljena, platiće kazne, dodala je Brnabić.

“Sve je na ličnoj odgovornosti. Molim građane da sprovode mere opreza, maske, rukavice, pranje ruku, distanca, nevelika okupljanja”, rekla je premijerka.

“Pobedićemo mi to. Situacija je pod kontrolom, samo da obezbedimo da je Srbija mirno mesto za život, da svi imaju pravo da misle šta hoće i da im niko ne preti fizičkim nasiljem zbog toga”, rekla je Brnabić.


Pogledaj: Anketa: Da li je epidemija korona virusa promenila naše navike i stavove? (VIDEO)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here