Informacija o postupanju Nacionalne službe za zapošljavanje po prestanku vanrednog stanja

5387
foto: juGmedia

Počev od 11.05.2020.godine Nacionalna služba za zapošljavanje će nastaviti sa redovnim aktivnostima, uz preporuku da, svi koji imaju mogućnost, i dalje koriste elektronski način  komunikacije sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Na sajtu NSZ u rubrici „Elektronsko podnošenje zahteva“  detaljno je objašnjen način i uslovi za  komunikaciju stranaka i Nacionalne službe za zapošljavanje elektronskim putem:

Lica koja traže zaposlenje mogu elektronskim putem:

  • Izvršiti prvu prijavu na evidenciju;
  • Podneti zahtev za ostvarivanje prava na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti;
  • Podneti zahtev za izdavanje uverenja iz evidencije o nezaposlenosti;
  • Završiti obuku „Put do uspešnog preduzetnika“

Poslodavci mogu elektronskim putem:

  • Dostaviti prijave potrebe za zapošljavanjem;
  • Podneti zahteve za učešće u programima aktivne politike zapošljavanja;
  • Podneti zahtev za izdavanje mišljenja na Program rešavanja viška zaposlenih
  • Podneti zahtev za izdavanje radne dozvole strancu

[rev_slider alias=“slider-2″][/rev_slider]

 

Svi tražioci zaposlenja kojima je zakazano redovno javljanje u zakonski predviđenim  rokovima biće obavešteni od strane zaposlenih u nadležnim filijalama Nacionalne službe o narednom zakazanom terminu za javljanje, elektronskim ili putem telefona.

Za sve dodatne informacije o pružanju podrške u zapošljavanju od strane Nacionalne službe, korisnici usluga – tražioci zaposlenja i poslodavci mogu da se obrate nadležnim filijalama  http://www.nsz.gov.rs/live/mreza/direkcija.

Ukidanje vanrednog stanja neposredno se odnosi i na primenu Uredbe o primeni rokova u upravnim postupcima za vreme vanrednog stanja. („Službeni glasnik RS“, broj 41/2020)  koju je donela Vlada Republike Srbije, uz supotpis predsednika Republike, dana 24. marta 2020. godine.

Uredbom je propisano da stranke ne mogu, za vreme trajanja vanrednog stanja, snositi posledice nepostupanja u  propisanim rokovima u postupcima pred organima.  S tim u vezi:

  1. Prekinuto je računanje zakonom propisanog roka od 30 dana za podnošenje zahteva za novčanu naknadu.  u periodu vanrednog stanja od 15.03. do 06.05. 2020. godine i isto se nastavlja počev od 07.05. 2020. godine. (Primer: Radni odnos prestao je 09.03.2020. Rok za podnošenje zahteva za novčanu naknadu počeo je da se računa 10.03.2020. godine.  Prekida se računanje roka u periodu od 15.03. do 06.05.2020. godine. Znači, iskorišćeno je 5, a ostalo je 25 dana roka. Krajnji datum za podnošenje zahteva je 31.05.2020. godine).
  2. Uredbom je propisano da će se dostava rešenja i drugih pismena od strane organa, kao i druge radnje obaveštavanja stranaka, koje su izvršene tokom vanrednog stanja, a od kojih počinju da teku rokovi koji se ne mogu produži ti (prekluzivni rokovi) smatrati izvršene kad istekne 15 dana od prestanka vanrednog stanja. Ovo znači da rok za podnošenje žalbe koji iznosi 15 dana i koji je prekluzivan počinje da se računa od 21.05.2020.godine.  Ako je stranka blagovremeno podnela  podnesak za vreme vanrednog stanja ili pre isteka 15 dana od prestanka vanrednog stanja, nije potrebno da isti ponovo podnosi.
  3. Uredbom su produženi i rokovi za postupanje  upravnih organa koji su istekli za vreme vanrednog stanja (rešavanje po zahtevima, žalbama, drugim pravnim sredstvima kao i drugim podnescima stranaka) za 30 dana od dana prestanka vanrednog stanja. (Novi rok za rešavanje je  05.06.2020. godine).
  4. Na osnovu Odluke o važenju dozvole za rad izdate strancu za vreme trajanja vanrednog stanja („Službeni glasnik RS“, broj 43/20) od 27. marta 2020. godine,  zakonito izdate dozvole za rad čiji period važenja je istekao za vreme trajanja vanrednog stanja nastavile su da važe i za vreme vanrednog stanja.

    Kako od dana ukidanja vanrednog stanja ove dozvole za rad prestaju da važe rok za podnošenje zahteva za njihovo produženje je 30 dana od dana ukidanja vanrednog stanja. Kako je produžetak dozvola za rad uslovljen prethodno regulisanim boravkom stranca kod MUP-a ,nužno je da se omogući strankama da kompletiraju dokaze potrebne za produžetak dozvola za rad.


Pročitajte još:

Rok za plaćanje druge rate poreza na imovinu 15. maj

Za ulazak u Srbiju neophodan negativan test ili karantin 14 dana

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here