Preduzete mere urodile plodom

Gerontološki centar u Bačkoj Palanci bez obolelih od koronavirusa

1051

Mere koje su pravovremeno preduzete u bačkopalanačkom Gerontološkom centru, i dalje daju dobre rezultate.


Naime, iako je pandemija korona virusa, u nekim Ustanovama poput ove načinila pravi haos, ovde nije zabeležen ni jedan slučaj oboljenja od ove zarazne bolesti. Po svemu sudeći, obolelih neće ni biti, jer je broj novoobolelih u stalnom padu.

Situacija u Gerontološkom centru u Bačkoj Palanci, je dakle pod punom kontrolom, što nije ni malo slučajno. Naime, osoblje koje radi sa korisnicima usluga ovog centra radi smenski, i redovno se testira. Reč je o sedamnaest osoba koje rade u jednoj, i isto toliko osoba koje rade nakon završetka njihove smene. Svi oni se testiraju, nekoliko dana pre dolaska na posao. Reč je o zdravstvenim radnicima, negovateljicama, spremačicama i hausmajstorima, odnosno takozvanoj logistici.

[rev_slider alias=“norland-1″][/rev_slider]

 

Kada je administracija u pitanju, ona radi on – lajn, ili se nalazi u drugom režimu, i nije u kontaktu sa korisnicima. Upravo iz tog razloga, administrativni radnici se i ne testiraju. Kako saznaju Nedeljne novine od odgovornih, ovakav režim rada i kontrole će biti sve do 15. maja. Nakon toga, za očekivati je da će situacija sa korona virusom ući u povoljan tok i da će uslediti redovan smenski rad.

S obzirom, da je većina zaposlenih radila u posebnim uslovima, njima će biti omogućeni određeni benefiti, koji se pre svega odnose na korišćenje neiskorišćemog godišnjeg odmora iz prošle godine. Naime, svima njima će biti omogućeno da odmor iskoriste ne do 30. juna, kako to inače zakon nalaže, već do 31. decembra ove godine. Svi zaposleni koji su bili u kartantinu, moći će, dakle, do kraja ove godine da iskoriste prošlogodišnji godišnji odmor.

Sa pokrajinskim sekretarijatom za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, pokušaće se iznaći način da se svi oni koji su se posebno istakli tokom trajanja pandemije  korona virusa, budu nagrađeni. Ovo tim pre, što je bačkopalanački Gerotološko centar pokazao mnogima, kako se treba ponašati i kako treba raditi u specifičnim uslovima, kakvi su upravo uslovi vezani za pandemiju koronavirusa. Vredi na kraju istaći, da su rad bačkopalanačkog Gerontološkog centra tokom pandemije preslikali Centri u Vrbasu i Veterniku, a nešto kasnije i u Molu, koji je na to bio prinuđen sticajem okolnosti.

Bez smrtnog slučaja od 1. marta

Jedan kuriozitet vezan je za bačkopalanački Gerontološki centar, tokom pandemije koronavirusa. Naime, od 1. marta pa do 5. maja, u ovom Centru nije registrovan ni jedan smrtni slučaj.

Kako smo uspeli saznati, ovako dug period bez smrtnog slučaja ovde se nije još dogodio. Dakle, duže od dva meseca, broj korisnika usluga je nepromenjen i iznosi 111. Ovo je tim pre zanimljivije, kada se zna da se tokom marta meseca, ranije ovde, beležio najveći broj smrtnih slučajeva. Mada je objašnjenje teško dati, reklo bi se da je ovaj rezultat stigao kao posledica izuzetne nege, brige i dvadesetčetvoročasovnog rada i posebnog režima ishrane, korisnika usluga ovog Centra.


Pogledaj: Mere kojih se treba pridržavati

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here