Policija suzavcem i šok bombama na protestante u Nikšiću i Pljevljima, napeto i u Podgorici i Beranama (VIDEO)

321
Foto: Ilustracija: youtubescreenshot

Više ljudi je uhapšeno tokom sinoćnih nereda na ulicama Nikšića, gde su se građani okupili tražeći da se episkop budimljansko-nikšićki Joanikije pusti iz pritvora. Veliki broj građana Andrijevice ponovo je večeras blokirao put Berane – Andrijevica, na mestu gde je ranije danas razbijena blokada. Suzavac i kamenice u Pljevljima, povređeni policajci. 


Kako prenose Vijesti, koordinator partije Alternativa, Nikšićanin Vesko Pejak pozvan je večeras na informativni razgovor u Centar bezbednosti zbog statusa na društvenoj mreži Fejsbuk, u kojem je ranije danas rekao da će u 18.00 sati biti ispred CB Nikšić da iskaže revolt zbog hapšenja sveštenika.

„Vijesti“ prenose da se Pejak pojavio sam, a ubrzo se pridružilo još desetak uglavnom mladih osoba.

„Večernje novosti“ navode da je Pejak pušten na slobodu nekoliko sati nakon privođenja.

„Vijesti“ dodaju da je policija privela i novinara „Večernjih novosti“ Velišu Kadića, koji je snimao, iako je fotoreporter „Dana“ Željko Šapurić rekao da je reč o novinaru.

Nikšićanka Lejla Vukosavljević rekla je da su uhapšeni njen suprug i dva sina, od kojih je jedan punoletan.

Policija je večeras bacila suzavac i šok bombe tokom protestne šetnje u Nikšiću, gde su se građani okupili tražeći da se episkop budimljansko-nikšićki Joanikije pusti iz pritvora.

Kako prenose crnogorske Vijesti, građani su gađali policiju kamenjem i skandirali „ustaše“ i „kerovi“.

Okupljeni su skandirali „Ne damo svetinje“, „Pustite vladiku“ i pevali „Ustala je Crna Gora svetinja se branit mora, Milo lopove“.

„Večernje novosti“ prenose da tenzije još traju i da su na ulicama još uvek raspoređeni policajci koji bacaju suzavac.

U Nikšiću povređena 22 policajca

U neredima na ulicama Nikšića, povređena su 22 policajca, prenose „Vijesti“.

Reč je o lakšim povredama i većina pripadnika policija dobila je lekarsku pomoć, rečeno je „Vijestima“ u vrhu Uprave policije.

Kako navode Vijesti, novinari dopisnici iz Nikšića su tražili prijem kod načelnika Centra bezbjednosti Tihomira Goranovića zbog privođenja kolege iz „Večernjih novosti“ negodujući što je priveden na radnom zadatku.

Goranović ih je primio, kazao da će biti po brzom postupku ispitane okolnosti zbog kojih je Kadić priveden i videti da li su njegovi službenici prekršili ovlašćenja.

Suzavac i kamenice u Pljevljima, povređeni policajci

Policija u Pljevljima večeras je ispalila suzavac na građane koji su se okupili u znak revolta zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšickog Joanikija i više sveštenika SPC.

Kako prenose Vijesti, policija je ispalila suzavac na okupljene građane, među kojima je bio i veliki broj dece, a jedan deo građana odgovorio je kamenicama.

Građani, koji su se okupili u glavnoj gradskoj ulici u Pljevljima, skandirali su „ne damo svetinje“.

Crnogorska policija saopštila je da je u Pljevljima došlo do incidenta u kojem su, kako je navela, okupljeni građani napali policijske službenike i u njihovom pravcu bacali kamenice, staklene flaše i pirotehnička sredstva.

Policija navodi da su povređena dva službenika Centra bezbednosti Pljevlja. Policija tvrdi da je veliki broj okupljenih bio maskiran i da su bili mladi. Navodi i da je u toku privođenje više osoba „odgovornih za incidente“.

Vijesti prenose da je trenutno u Pljevljima mirno.

Snimak iz Pljevalja: Policajci tuku mladića

Tokom večerašnjeg protesta u Pljevljima došlo je do sukoba između policije i građana.

Na jednom od snimaka sa večerašnjeg protesta vidi se da više policajaca sa opremom za razbijanje demonstracija udara pendrecima, rukama i nogama jednog mladića, navode “Vijesti”.

Na drugom snimku se vidi ispaljivanje šok-bombi i suzavca, kao i mladić koji gađa policiju stolicom, koja nakon toga kreće ka njemu.

Okupile se pristalice SPC ispred Hrama u Podgorici

Savet: Provokacija upućena prema srpskom narodu

Srpski nacionalni savet ocenjuje da zadržavanje episkopa budimljansko-nikšićkog Srpske pravoslavne crkve, Joanikija, kao i sveštenika u policijskoj upravi u Nikšiću, predstavlja čin ponižavanja i „očiglednu provokaciju usmerenu prema srpskom narodu“.

Savet navodi da već godinama upozorava na, kako je rečeno, nepodnošljiv položaj srpskog naroda u Crnoj Gori.

„Aktuelna vlast, koristeći nametnute uslove proizvedene pandemijom korana virusa, otpočela je brutalno sprovođenje prokazanog, nedavno usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti“, piše u saopštenju u kojem se dodaje da samo osmišljeno i jedinstveno delovanje srpskog naroda u Crnoj Gori može dati odgovor na ponašanje aktuelne vlasti.

Ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici okupile su se pristalice SPC, navodi crnogorski portal Antena M.

Kako se vidi na snimku koji je na društvenim mrežama emitovao Marko Milačić, građani su pristizali pešice i automobilima.

Nije poznato u čijoj organizaciji su se pristalice okupile.

Pojačano je prisustvo policije oko Hrama, a situacija je mirna, navodi Antena M.

Uhapšen zbog isticanja srpske zastave

Jedan muškarac uhapšen je večeras u Podgorici jer je na vozilu istakao zastavu Srbije na javnom mestu, prenosi „Pobjeda“.

[rev_slider alias=“slider-3″][/rev_slider]

 

Kako navodi, Danilo Ražnatović (34) uhapšen je prema članu 23 Zakona o javnom redu i miru, a vozilo kojim je upravljao je inostranih registarskih tablica.

Ražnatović će biti prekršajno procesuiran, dodaje „Pobjeda“.

Na mestu suvozača bio je Vladislav Dajković (28) koji je pozvan na informativni razgovor.

Policija: Uhapšen zbog pokušaja napada čekićem na policajca

Crnogorska policija saopštila je da je večeras u Zeti uhapšen M.K nakon što je, kako navodi, pokušao da čekićem napadne jednog policijskog službenika, ali je u tome sprečen.

U saopštenju Uprave policije navodi se da je u Podgorici večeras na tri lokacije bilo pokušaja grupisanja građana u čemu su spečeni „preventivnim delovanjem podgoričke policije“.

Policija navodi i da je u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici kontrolisala vozilo kojim je upravljao D.R. (34), a koji je iz vozila, odnosno na javnom mestu, isticao zastavu druge države.

Crnogorska „Pobjeda“ je prenela da je reč o zastavi Srbije.

Iz Uprave policije navode da je D.R. je uhapšen zbog prekršaja iz člana 23. Zakona o javnom redu i miru.

Sa njim se u vozilu nalazio i D.V. (28) koji je doveden u službene prostorije Centra bezbednosti Podgorica na informativni razgovor, dodaje se u saopštenju policije.

Berane: Građani i policija na ulicama

Veliki broj građana u Beranama demonstrira večeras zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i više sveštenika SPC.

Građani su se okupili u centru, odakle su uputili prema zgradi policije, gde su uzvikivali „Ne damo vladiku“, navode crnogorske “Vijesti”.

Pred zgradom Centra bezbednosti nalaze se pojačane policijske snage.

Posle polučasovnog protesta pred policijom, demonstranti u Beranama prošetali su čitavim gradom, vratili se ponovo pred policiju, a zatim se uputili prema manastiru Đurđevi stupovi.

Policija nije reagovala. Demonstracije su za sada mirne.

Put Berane-Andrijevica opet u blokadi

Veliki broj građana Andrijevice ponovo je večeras blokirao put Berane – Andrijevica, na mestu gde je ranije danas razbijena blokada, prenose Vijesti.

Građani Andrijevice danas su, protestujući zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i više sveštenika, put na tom mestu držali u blokadi od 11 do 14 časova, kada ih je policija rasterala suzavcem i upotrebom sile.

Građani su večeras masovno izašli na ulice u Andrijevici zbog hapšenja Joanikiija, ali i više građana Andrijevice koji su privedeni popodne nakon što je policija razbila blokadu magistralnog puta u tom gradu.

Kako navode Vijesti, pozivajući se na nezvanične informacije, uhapšeni su Milija Asanović, Ljubiša Radojević, Goran Marsenić i Ivan Radonjić.

Miran protest u Budvi, građani uzvikivali „Milo,lopove“

U Budvi je večeras održana mirna protestna šetnja zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika SPC.

Građani, koji su se okupili nakon 20 časova ispred Starog grada i krenuli u protestnu šetnju ka zgradi opštine, uzvikivali su: „Ne damo svetinje“, „Ne damo vladiku“, „Milo, lopove“ i „Ustala je Crna Gora, svetinja se branit’ mora“.

Skupu su prisustvovali i inspektori u civilu, prenose Vijesti. Za sutra uveče u 20 časova zakazano je ponovno okupljanje.

Rektor Cetinjske bogoslovije: Među povređenima ima i dece

Policijski i sudski organi crnogorske vlasti prevršili su svaku meru svojim nasilnim ponašanjem i očiglednom jednostranošću i selektivnošću u postupanju, poručio je rektor Cetinjske bogoslovije, Gojko Perović.

„Pozivamo ih da prestanu sa nasilnim ponašanjem prema mirnim i nenasilnim protestima. Među povređenima večeras ima i dece – a sve je to građanstvo koje je samo pre mesec-dva mirno i dostojanstveno iskazivalo svoj protest. Otuda je jasno da je nepravda koju vlast distribuira prevršila svaku meru“, kazao je Perović u izjavi dostavljenoj „Vijestima“.

On ocenjuje da vlast od početka epidemiološke krize pojedine zdravstvene mere koristi za progon Crkve.

„O tome smo nedavno, dokumentovano i stručno, obavestili javnost, a uskoro ćemo na konferenciji za štampu izneti sve detalje o nepravdi i protivzakonitom činjenju protiv vladike Joanikija i nikšićkog sveštenstva. Pozivamo ih da se urazume. Narod koga večeras progone i tuku – to je naš zajednički narod – koji istovremeno čini i državu i Crkvu. Neka ga ostave na miru. „, poručio je Perović.

On je tražio da se momentalno prestane sa „protivzakonitim i neosnovanim držanjem“ vladike Joanikija sa sveštenstvom u pritvoru, prenose „Vijesti“.

Demokratska CG traži ostavke: Sramno postupanje policije

Demokratska Crna Gora osudila je večeras „sramno, neprofesionalno i neljudsko postupanje“ policije u Pljevljima koje je, kako tvrdi, sprovedeno po direktnom nalogu direktora Uprave policije Veselina Veljovića.

„Niti ćete suzavcem spasiti diktatora, niti ćete silom zaustaviti slobodu“, poručila je Demokratska Crna Gora i pozvala Veljovića i načelnika centra bezbednosti Pljevlja Dragana Slavuja da odmah podnesu ostavke.

Demokrate navode da je u večerašnjoj akciji policije povređeno na desetine građana, uključujući članicu te partije Staniju Vučinić koja, kako navode, ima 61 godinu i koja je došla u centar grada da kupi lekove u apoteci.

Kako navode, ona je pogođena sredstvom koje su ispalili službenici policije i tom prilikom zadobila teške povrede noge.

U saopštenju Demokrata navodi se da građani Pljevalja nisu kriminalci i teroristi da se policija tako ophodi i ponaša prema njima.

„To su časni, pošteni i mirni ljudi koji su to potvrdili dostojanstvenim i gospodstvenim držanjem na litijama koje su brojale po 20 000 ljudi, ne napravivši niti jedan jedini prestup“, napominje se u saopštenju.

Demokratska Crna Gora navodi da je policija „prekomernim prisustvom, a potom prekomernom upotrebom sile“ pogazila svoju profesiju.

„Da li treba da napominjemo da ste vi ti gospodo iz Uprave policije koji treba da čuvate građane, garantujete ostvarivanje ljudskih prava i sloboda, mir i bezbednost. Da li ste videli brojnu maloletnu decu večeras u Pljevljima, trudnice i majke? Da li ste videli naše starije sugrađane? Zašto silom na decu Pljevalja? Udarate na decu, na verske velikodostojnike, na sveštenike i monahe, a štitite kriminalce iz DPS-a“, tvrde Demokrate.

Demokrate su pozvale predsednika SO Pljevlja Dragišu Sokića da hitno zakaže vanrednu sednicu povodom bezbednosne situacije u gradu, na koju, kako navode, treba pozvati ministra unutrašnjih poslova i tražiti poseban izveštaj u skladu sa zakonom od Uprave policije.

Predsednika opštine Pljevlja pozvali su da osudi „sraman čin policije i zahteva odgovornost pojedinaca u Upravi policije“.

Svetske agencije o događajima u Crnoj Gori

Britanska agencija Rojters i američka agencija AP izvestile su večeras o neredima u Crnoj Gori zbog zadržavanja u pritvoru sveštenika SPC i episkopa Joanikija, uz konstataciju da su protesti usledili nakon višemesečnih tenzija zbog usvajanja zakona o verskim slobodama.

“Pritvori su povećali tenzije između male države, članice NATO, i Srbije i Srpske pravoslavne crkve, koja je početkom ove godine vodila nedeljama proteste protiv verskog zakona, za koji kažu da bi lišio crkvu imovine. Crnogorski zvaničnici su više puta negirali te tvrdnje,“ navodi AP.

Rojters takođe konstatuje da su protesti u Nikšiću nastali nakon nekoliko meseci tenzija između SPC i vlade CG zbog zakona kojim bi, kako se navodi, Crna Gora mogla da zapleni imovinu SPC.

Rojters podseća i da je SPC najveća hrišćanska zajednica u Crnoj Gori, zemlji koja ima 620.000 stanovnika, članici NATO i kandidata za pristup EU.

SPC ima oko 12 miliona sledbenika, uglavnom u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori, ističe Rojters.

AP podseća i da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej u zajedničkoj izjavi rekli da se nadaju da hapšenje crkvenih zvaničnika neće izazvati neželjena nemire i sukobe.

Agencije su istakle da je crnogorska policija protiv okupljenih građana upotrebila suzavac i šok-bombe i da su brojni građani uhapšeni, a AP i da su večerašnji incidenti u Nikšići i Pljevljima usledili dan nakon što su hiljade ljudi učestvovale na litiji u Nikšiću bez maski i ne održavajući fizičku distancu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here