Rad prilagodili epidemiji

ŠOMO "Stevan Hristić"

382

U Osnovnoj muzičkoj školi „Stevan Hristić“ relativno brzo i efikasno su se prilagodili situaciji izazvanoj epidemijom Korona virusa.


Uz poštovanje svih preporuka i odredbi Kriznog štaba organizovali su svoj rad. Više o tome za „Nedeljne novine“ govori direktorka Sandra Milutinović:

– Pojavom epidemije i uvođenjem vanrednog stanja, prestao je rad u uobičajenom smislu u školama, tako i u našoj. To je pred nas postavilo zadatak, kako da se organizujemo i osmislimo rad. Cilj nam je bio da se nastavni proces u što većoj meri nastavi, da bude što efikasniji i da se prilagodi novonastaloj situaciji, da našu decu održimo koliko-toliko na okupu.

– Ministarstvo prosvete dalo je uputstva i organizovalo nastavu preko televizije za osnovne i srednje škole, dok su osnovne muzičke škole na neki način, prepuštene sami sebi, jer nismo imali organizovani program od države. Prvih nedelju dana muzičke škole su se dogovarale između sebe, koje korake preduzeti, kako osmisliti nastavu. Za instrumentalnu nastavu u našem slučaju, je neophodna audiovizuelna veza između nastavnika i učenika, pa su tehničke mogućnosti „skajp“, „viber“ i „mesindžer“ odigrali glavnu ulogu.

[rev_slider alias=“prvi_test_slajder“][/rev_slider]

 

– Nastavnici su formirali „viber“ grupe sa učenicima i svakodnevno su komunicirali, držeći nastavu uživo, mada je to malo bivalo teže zbog vremenskog neslaganja audio i video signala. Drugi način nastave na daljinu je bio da učenicima zadamo šta da vežbaju, a da za dva-tri dana da oni pošalju video zapis uvežbanog. Čini nam se, da je ovaj drugi način bio bolji, jer su učenici prosto izgarali da nam pošalju video zapis najbolje izvedbe.

– Zbog policijskog časa, deca su više vežbala, pa mogu reći da su dosta napredovala. Teoretska nastava se odvijala preko „Gugl učionice“. Rezultat takve nastave nas je inspirisao da prikupimo najbolje snimke i formirali smo video Javni čas, uz dozvolu roditelja da se snimci prikažu, koji smo u četiri dana pred prvomajske praznike, po instrumentima, ponedeljak harmonikaši, utorak klaviristi, sreda žičani odsek, četvrtak duvački odsek i solo pevači, prezentovali na Fejsbuk stranici naše škole, na portalu BAP vesti, a verujemo da će i TV BAP uskoro da ga emituje. Ovakav način Javnog časa pokazao je koliko naši učenici vole školu, muziku i koliko je on bio pozitivan ventil za prevazilaženje tih teških trenutaka izazvanih epidemijom.

– Ako situacija ne dozvoli održavanje završnog koncerta u sali, na osnovu ovakvog iskustva, biće organizovan kao video nastup naših učenika. Upis novih prvaka, uz prethodni prijemni ispit, u planu je 30. juna, kada se nadamo da će se situacija normalizovati. Zainteresovani već sad mogu videti uslove na našem sajtu ili na objavi na vratima škole. Na kraju, žao nam je što nismo uspeli zbog epidemije da održimo niz koncerata i odlaske na takmičenja, ali je bitno da smo nastavu uspeli da organizujemo i učenici nisu bili uskraćeni za to, pa će na kraju školske godine da dobiju ocene i svedočanstva.


Pogledaj: Javni čas sa terasa, iz bašti i soba (VIDEO)


Na kraju razgovora, direktora ŠOMO „Stevan Hristić“, Sandra Milutinović je obznanila i jednu ideju, a to je da se napravi i audio-vizuleni zapis muziciranja orkestra tako, da će svako da pošalje svoj deo, a nastavnici će to da ukomponuju u zajednički performans. Sa znatiželjom očekujemo taj projekat, verovatno jedinstven u našem gradu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here