Padali su pred Bačkom i velikani

1841
Foto: Ekipa Bačke iz sezone 1968/69. godine

Daleko od toga da je Bačka iz Bačke Palanke bio jedan od najvećih fudbalskih klubova u SFRJ, ali nesumnjivo je da je ovaj uzoran kolektiv sa leve obale Dunava po mnogo čemu bio jedinstven i originalan.


Čitavih 16 sezona Bačkopalančani su se kontinuirano takmičili u drugoligaškoj konkurenciji velike Juge. Za to vreme igrali su utakmice za bodove u svim republikama, od Vardara pa do Triglava i od Đerdapa pa do Jadrana. Klubom je tada uspešno i umešno rukovodio, sa saradnicima, legendarni Slavko Maletin Vava, nekadašnji čuvar Bačkine mreže. Najčešće su Bačkopalančani bili plasirani u vrhu tabele, a neretko su odlučivali i o novom članu elitne lige. Nisu nikada imali prvoligaške ambicije, pošto im je za tako nešto bila neophodna podrška grada, a ona je uglavnom izostajala.

[rev_slider alias=“petrusha“][/rev_slider]

 

U klupskoj istoriji značajno mesto zauzimaju sjajni rezultati u međunarodnim prijateljskim i domaćim Kup utakmicama. Često su igrali sa mađarskim prvoligašima Tatabanjom i Zalaegersegom i čehoslovačkim Tatranom iz Prešova i ostvarivali su pozitivne rezultate. U proleće 1969. godine, u šesnaestini Kupa Jugoslavije, u Novom Sadu Bačka je sa 3:1 nadvisila favorizovanu Vojvodinu, a nedugo posle toga u prijateljskom duelu savladan je i Partizan sa 4:1. U toku letnjih priprema 1972. u Bačkoj Palanci gostovali su francuski prvoligaš Olimpik iz Liona i olimpijska reprezentacija Kolumbije. Sa 4:1 demoliran je Olimpik Lion, koji je 1973. godine osvojio Kup Francuske. Sa 1:0 pobeđeni su i Kolumbijci, koje je sa klupe predvodio legendarni Toza Veselinović (Kolumija se tada pripremala za Olimpijske igre u Minhenu).

Prča se da je polufinalista Kupa evropskih šampiona iz 1971. beogradska Crvena zvezda odbijala da gostuje u Bačkoj Palanci, jer se navodno trener Miljan Miljanić plašio da njegova ekipa ne izgubi od tada sjajanog sastava Bačke.

Ovo su samo neki segmenti iz bogate istorije Bačke, koja je za bodove igrala protiv više od 300 klubova. Naravno, najveći broj rivala Bačkopalančani su imali sa teritorije Vojvodine.


Pogledaj: Zvezde bačkopalanačkog fudbala koje kucaju na vrata – Strahinja Rokvić (OFK „Bačka“)


 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here