Fondacija Tijana Jurić: Godišnje u Srbiji nestane do 1.500 dece

278
Foto: Fondacija Tijana Jurić

Fondacija Tijana Jurić danas je, na Međunarodni dan nestale dece, upozorila da u Srbiji godišnje nestane između 1.300 i 1.500 dece i ponovila da se zalaže za uvođenje sistema uzbunjivanja javnosti Amber alert.


Iako se reč nestanak uglavnom povezuje sa otmicom, uzroci nestanka su različiti, pa se tako najčešće dešava da dete samoinicijativno pobegne od kuće ili ustanove u kojoj boravi, navodi se u saopštenju Fondacije Tijana Jurić.

Dešava se i da dete otmu roditelji, ali i nepoznata lica koja život deteta mogu dovesti u opasnost i zato, kažu, od presudnog značaja može biti upravo alarmiranje najšire zajednice, odnosno uvođenje sistema uzbunjivanja javnosti – Amber alert.

[rev_slider alias=“delicija“][/rev_slider]

 

Taj sistem bi, objašnjavaju, omogućio brzo i efikasno alarmiranje celokupne javnosti, čime bi se znatno povećao broj uspešno rešenih otmica, a kako kaže Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić, taj procenat u zemljama u kojima se ovaj sistem primenjuje je oko 90 odsto.

U saopštenju se podseća da su na inicijativu Fondacije Tijana Jurić usvojene izmene Zakona o policiji, poznate kao Tijanin zakon, tako da se više ne čeka da prođe 24 sata, već se u potragu za nestalim detetom kreće odmah nakon prijave nestanka.

Takođe je, navode, pokrenut i Registar nestalih Srbije, kao i besplatan broj 0800 200 880 za prijave nestanka.


Pogledaj: Igor Jurić zaustavio vreme u Novoj Gajdobri!

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here