OFK Bačka: Od leta novo druženje sa elitom

Uoči nastavka prvenstva fudbalskih prvoligaša

1313
Srđan Ilibašić, foto: Privatna arhiva

„Realno, i sama pozicija na tabeli odslikava kvalitet timova, naša je želja da zadržimo treće mesto i tako izborimo plasman u Superligu”, kaže predsednik OFK Bačke Vladimir Mrđa. – Direktor Srđan Ilibašić: „Spremni za novi početak”.


Po svemu sudeći, ne samo na osnovu trenutnog plasmana na prvoligaškoj tabeli OFK Bačke, već od ovog leta na lepo uređenom stadionu „Slavko Maletin Vava” ponovo će se igrati najbolji fudbal u Srbiji, piše „Politika“.

Još u vreme stare Jugoslavije, Bačka je punih deset godina bila član najjače Druge lige, koja je po kvalitetu bar za tri koplja bila jača nego današnja naša Superliga. Dolaskom vrednog i neumornog fudbalskog entuzijaste iz tog grada i glavnog stratega danas modernog kluba Marjana Rnića, OFK Bačka dobija drugačiji imidž, što je danas svrstava u red organizovanijih klubova u Srbiji. Do prošlog leta, fudbaleri iz Bačke Palanke su pune tri godine bili članovi elite. Sada, im se pruža nova, reklo bi se idealna šansa, da na ekspresan način ostvare nove fudbalske snove.

Predsednik OFK Bačke Vladimir Mrđa, zajedno sa direktorom Srđanom Ilibašićem i trenerom Dejanom Rađenovićem, pred nastavak prvoligaške borbe ima jasan plan. Računica je po njemu ovakva: dovoljne su dve pobede kako bi i zvanično bio obezbeđen plasman u elitni rang takmičenja. Međutim…

– Bačka će kao i do sada, u svaku utakmicu, bez obzira gde igrala, ići na pobedu. Trenutno mesto koje zauzimamo na tabeli, treću poziciju, odmah iza Grafičara i Metalca, realno odslikava kvalitet svake ekipe. Imamo dobar igrački kadar, i zbog toga smo veliki optimisti, ne krije predsednik kluba iz Bačke Palanke.

[rev_slider alias=“norland-novi-„][/rev_slider]

 

U gradu su ponosni na činjenicu da imaju jednu od najkorektnijih publika u Srbiji?

– Imamo dugu tradiciju u fudbalu. Takođe, ponosni smo na činjenicu da imamo jednu od najpismenijih publika u Srbiji. To znači da navijači u Bačkoj Palanci umeju da prepoznaju kvalitet. Zbog toga često mnoge ekipa sa našeg stadiona odu nagrađene aplauzom. A to je danas retkost u Srbiji, kaže Mrđa.

U poslednje tri godine mnogo toga je urađeno na konforu za gledaoce?

– Mislim da smo uradili sve što se od nas zahtevalo. Uostalom i komisija FSS zadužena za primanje stadiona izrekla nam je najviše ocene. Imamo lep stadion na koji može da dođe pet hiljada gledalaca. Takođe, uradili smo i mesta za VAR tehnologiju. Drugim rečima, spremni smo za novo fudbalsko vreme, rekao je prvi čovek kluba iz Bačke Palanke.

Sa druge strane, mladi direktor Srđan Ilibašić, koji je na ovoj funkciji tačno godinu dana, kaže da je ekipa spremna za nove poduhvate.

– Nedavno smo igrali prijateljsku utakmicu sa Vojvodinom (1:1), našim dragim komšijama iz Novog Sada. Ekipa je spremna za nastavak takmičenja. Zadovoljni smo kako radi trener Dejan Rađenović. Uslove koje imamo nam omogućavaju dobar i nesmetan rad. Tokom pandemije ekipa nije trenirala a onda kada smo kao i svi klubovi dobili dozvolu, igrači su trenirali u dve – tri grupe. Pored glavnog terena imamo i dva sa veštačkom travom, kaže ponosni direktor.

OFK Bačka se uglavnom finansira od sredstava privrednika, jer opština daje samo dva miliona dinara na godišnjem nivou, što nije dovoljno ni za omladinski pogon.

– Primera radi naš klub na omladinsku školu godišnje potroši između pet i šest miliona dinara. Nekako se snalazimo. Uglavnom, ne dugujemo igračima i trenerima i to je od svega najvažnije, naglašava direktor Ilibašić.

Praktično, klub se nalazi na domak povratka u Superligu. U Bačkoj Palanci sa nestrpljenjem čekaju mečeve sa Novim Pazarom i Radničkim iz Pirota, kao i važna gostovanja Grafičaru i Zemunu. Sa dve pobede, Bačka bi napravila ogroman korak ka eliti, pa zato, rukovodstvo i igrači zovu svoje verne navijače da im u finišu takmičenja pruže važnu podršku sa tribina kako bi se ekipa našla tamo gde joj je i objektivno mesto. Rame u rame sa najjačim timovima Srbije…


Pogledaj: OFK Bačka: Potvrditi visoke pozicije koje garantuju povratak u Super ligu


Privatizacija jedino rešenje

U Bačkoj Palanci, gde sve zavisi od volje privrednika, od čijih se para uglavnom i finanisra klub, smatraju da je privatizacija klubova jedino rešenje:

– Smatramo da su Zvezda, Partizan, Vojvodina i Radnički iz Niša naš fudbalski brend. Ti klubovi su za nas nacionalno fudbalsko i sportsko dobro. Mislimo da je privatizacija u fudbalu jedino rešenje, jer bi se time podigao kvalitet fudbala još više. Klubovi bi imali svoje gazde i ne bi bilo nekih radnji u fudbalu koje nas stalno koče da idemo napred, smatraju u Bačkoj Palanci.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here