Igre za decu koje razvijaju timski rad i maštu

Nakon što su besplatno šili zaštitne maske tokom vanrednog stanja za svoje sugrađane, neformalna grupa iz Bača pokrenula je novi projekat solidarnosti - igračke za najmlađe

568
Foto: Privatna arhiva

Korona virus promenio je živote svih nas. Ceo svet je morao da se suoči “oči u oči” sa ovim opakim oboljenjem, koji je odneo na desetine hiljada života.


Ni Srbija nije bila pošteđena. Više od mesec i po dana bili smo u vanrednom stanju, zatvoreni u našim domovima. Na početku pandemije niko nije mogao da zna koliko će sve trajati.

Veoma brzo je nastala nestašica za zaštinim maskama, mnogi su morali da se snalaze kako su umeli. Iz svega toga rodila se velika solidarnost u mnogim mestima u Srbiji.

Tako je Marija Torubarov iz Bača najpre sašila sebi masku, a potom došla na ideju i da se šiju besplatne maske za sugrađane. Zajedno sa Milenom Marinković, pokrenula je akciju “Maske na dar”, malu neformalnu grupu, koju čine uglavnom žene koje su radile u konfekcijskoj industriji „Slavija“ Bač, šivači hobisti, nekoliko volontera i ostali entuzijasti, piše „Danas“.

S obzirom na to da je opština Bač mala, međusobno se svi poznaju, pa nije bilo teško da se brzo okupe i sarađuju.

Milena za Danas objašnjava da je nekoliko žena još pre uvođenja vanrednog stanja samoinicijativno šilo maske za svoje prijatelje, komšije, poznanike i rodbinu.

[rev_slider alias=“belotehna-nova“][/rev_slider]

 

“Međutim, pojedinačno nisu mogle da postignu sve i Marija je entuzijastično predložila da se okupimo. Za svega dva dana počele su nam se javljati žene spremne da šiju i kroje, devojke volonterke koje su se ponudile da odnesu penzionerima maske na kućnu adresu zbog zabrane kretanja i vlasnici marketa u svim mestima opštine Bač koji su nam omogućili da se kod njih skupljaju dobrovoljni prilozi materijala i gume. Takođe, ogromna je bila pomoć lokalne apoteke gde smo predavale sašivene maske koje su divne apotekarke delile našim sugrađanima”, priča Milena za list „Danas“.

Pridružio im se stručnjak Branko Marinković, inače Milenin brat, koji je samostalno štampao vizire, kao i mnogi drugi koji su na razne načine doprineli ostvarenju njihove akcije.

“Na društvenim mrežama smo pravoremeno uspele da omasovimo ideju, stalno su nam upućivani pozitivni komentari i to je davalo elan svim volonterima/kama. Za oko tri nedelje smo imali preko 2.000 sašivenih i podeljenih maski. Osim za naše sugrađane, sašili smo ih i za našu policijsku stanicu, Dom zdravlja, firmu „Zadrugar“, Centar za socijalni rad i vatrogasce. Potreba za maskama je nakon toga počela da jenjava i ljudi nam se sada sve ređe javljaju”, kaže Milena.

Već tada su Marija i Milena pitale šta im je sledeći korak, jer su se svi međusobno združili i radili i bilo bi im žao da ne nastave.

“Moja mama, koja je slučajno videla na Fejsbuku objavu o konkursu Fondacije Ana i Vlade Divac, nam je kao prosvetni radnik predškolske ustanove u Baču predočila da ovako organizovani imamo sve preduslove da se prijavimo na konkurs, što smo mi i uradili. Budući da maske više nisu bile neophodne u velikom broju, a da u našoj neformalnoj grupi postoji mnogo roditelja male dece, ona nam je predložila ideju za izradu didaktičkih igračaka. Nismo ni sanjali da ćemo baš mi proći na konkursu, pošto je konkurencija bila jaka, i od 202 podnete prijave naša je ostvarila učešće u izabranih 16, što je veliki uspeh s obzirom na to da je naša organizacija spontana i neformalna”, priča Milena za Danas kako je nastao projekat “Igračke na dar”.

Na početku su se odlučili za izradu igračaka za decu uzrasta od dve do deset godina i da prve igračke, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, podele ranjivim kategorijama dece.

“Smatramo da ćemo ovako pomoći roditeljima da što kvalitetnije provode vreme sa decom i da ćemo ih naučiti koje su igračke, u zavisnosti od uzrasta, najbolje za dete njihovog uzrasta. Preciznije, da to budu igre koje razvijaju logičko mišljenje, finu motoriku šake, timski rad, strpljenje, kreativnost, maštu i slično”, objašnjava nam Milena.

Kako ističe, posebno im je drago što u izradi igračaka mogu da kombinuju 3D štampu i šivenje.

“To nam pruža veći stvaralački potencijal za raznovrsne igračke. Možemo reći da je projekat već počeo sa realizacijom, u toku su pripreme, nabavka materijala i organizovanje volontera. Nadamo se da ćemo do završetka projekta uspeti da podelimo što više igračaka. Da bismo ličnim primerom ohrabrile sugrađane i ostale ljude sa volonterskim entuzijazmom, služimo se prilikom da posvedočimo o činjenici da ovakav način udruživanja dovodi do blagotvorne energije među ljudima. Svi koji smo doprineli ovoj humanitarnoj akciji osećali smo se dobro i korisno u kriznoj situaciji, smetnuvši istovremeno negativne teme baveći se humanitarnim radom. Opština Bač je ovom akcijom dobila još jednu potvrdu svoje vrednosti i sposobnosti da u teškim situacijama pokaže plemenitost, solidarnost i značaj kolektivnog rada. Ovim projektom želja nam je bila da dodatno podstaknemo naše sugrađane da i u budućnosti bude više ovakvih akcija”, naglašava Milena.

Sagovornica Danasa je trenutno nezaposlena, pa slobodno vreme provodi baveći se dekupažom, čitanjem i učestvovanjem u različitim akcijama.

Njen brat, Branko Marinković je nastavnik tehnike i tehnologije u OŠ “Vuk Karadžić” u Baču, a po zvanju je dizajner medija u obrazovanju. Hobi mu je 3D štampa i kreiranje modela za 3D štampu. Takođe, svojim veštinama i znanjem pomaže KUD “Mladost” iz Bača.

Branko, Milena i njihova mama su članovi Udruženja građana “Prijatelji dece Bača” unutar kojeg rade u amaterskom pozorištu “Teatar mladih” i dečijem dramskom studiju “Arlekino”. Marija Torubarov je večiti optimista, majka trogodišnjeg dečaka, koja, takođe, živi i radi u Baču.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

Velika podrška Fondacije Ana i Vlade Divac

Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške podržali su sa ukupno 1.876.000 dinara projekte koji će pomoći zajednicama da iskažu građansku solidarnost tokom krize u Srbiji izazvane koronavirusom. Na konkursu “Solidarnost pre svega”, izabrane su inicijative sedam neformalnih grupa, šest udruženja i tri medija koje će se realizovati u 12 gradova u Srbiji.

“Oduševljeni smo kreativnošću ideja koje su pristigle na konkurs i željom građana da se uključe u različite lokalne akcije. Od važnosti očuvanja mentalnog i fizičkog zdravlja, preko podrške najugroženijim grupama širom Srbije, do pogleda u budućnost i ekonomski oporavak, ovaj konkurs je pokazao da ne postoje granice ljudske solidarnosti i da briga za druge nije zaboravljena vrednost našeg društva“, izjavila je Jelena Rakić, menadžerka ovog projekta.

Na konkurs su pristigle ukupno 202 prijave udruženja, medija i neformalnih grupa građana, što govori o velikim potrebama građana Srbije, ali i o kreativnosti i mobilnosti civilnog društva. Ovaj vid podsticaja takođe će pomoći da se realizuju već započete ili ostvare nove inicijative koje će imati širok uticaj na zajednicu da se odgovorno i solidarno suoči sa krizom. Realizacijom projekta, korisnici sredstava promovisaće solidarnost, podsticati druge da se aktivno uključe u pomoć zajednici u kojoj žive i pomagati najugroženijima u ovoj krizi i to do 15. jula 2020. godine.


Pogledaj: Ko šije zlo ne misli – Humane žene iz Bača pokrenule akciju „Maske na dar“

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here