Ukinuto ograničenje za okupljanja na otvorenom, u zatvorenom može 500 ljudi

270

Krizni štab, koji je zasedao u petak, doneo je odluku da, uz distancu od jednog metra, više nema ograničenja broja ljudi koji se mogu okupiti na otvorenom prostoru.

U zatvorenom prostoru, umesto dosadašnjih 100, može biti 500 ljudi.

Oops...
Slider with alias norland 1 not found.

„Na otvorenom prostoru mora da se primenjuje preventivna mera fizičke distance – udaljenost od minimum jednog metra. Što se tiče zatvorenog prostora maksimalan broj biće 500 osoba, umesto 100, koliko je bilo dozvoljeno do sada“, rekla je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.
Krizni štab doneo je i preporuku da nošenje maski i rukavica ubuduće bude obavezno samo u javnom prevozu, o čemu će konačnu odluku doneti Vlada Srbije.
Epidemiolog Branislav Tiodorović istakao je da građani, naročito stariji, hronični bolesnici, trudnice i porodilje, treba da nose maske i rukavice kada idu u prodavnice, a posebno u gradskom prevozu.

Porast broja obolelih dešavaće se povremeno naredne dve nedelje, ocenio je Tiodorović, ističući da nema razloga za strah, ali ima za oprez. Prema njegovim rečima, porast broja novozaraženih će trajati najmanje dve nedelje, a do kraja meseca ćemo se „uklopiti u ono što EU traži – potpuna otvaranja i popuštanja mera od 1. jula“.
Tiodorović je rekao i da je Krizni štab odlučio da kovid pozitivne osobe koje nemaju simptome više ne moraju da idu u bolnicu, već će biti u kućnoj izolaciji 14 dana, nakon čega će opet biti testirani. Do sada je izvršeno mnogo manje testiranja na lični zahtev nego što je očekivano, izjavio je.
Građanima je poručio da ne šalju dete u obdanište ili predškolsko, kao ni da sami ne idu na posao ako se ne osećaju dobro.
Ako osetimo da imamo temperaturu, da kašljemo i kijamo, treba da odemo u kovid ambulantu, one ostaju pri domovima zdravlja„, naveo je dr Tiodorović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here