Voćna salata za ugašenu cigaretu

Crveni krst Bačka Palanka obeležio 31. maj - Svetski dan bez duvanskog dima

728

Volonteri Crvenog krsta Bačka Palanka su prošle nedelje tradicionalno obeležili 31. maj, Svetski dan bez duvanskog dima.


Time su promovisali zdravu naviku i način života, a pri tom su na ulici prolaznicima delili voćne salate uz uslov da ugase cigaretu.

Ove godine se Svetski dan bez duvanskog dima obeležava u sklopu kampanje „Zaštita mladih od manipulacija duvanske industrije i sprečavanje upotrebe duvana i nikotina među mladima“.

Svetska zdravstvena organizacija je pokrenula globalnu kampanju koja služi da raskrinka mitove i razotkrije taktike manipulacije korišćene u duvanskoj i srodnim industrijama, posebno one marketinške namenjene mladima uključujući uvođenje novih i neispitanih proizvoda, sa različitim ukusima i drugim atraktivnim karakteristikama.

[rev_slider alias=“lotus_centar“][/rev_slider]

 

Jedan od ciljeva globalne kampanje SZO je i snavbdevanje mladih znanjem o namerama i taktikama duvanske i srodnih industrija da privuku sadašnje i buduće generacije ka duvanskim i nikotinskim proizvodima, kao i osnaživanje uticajnih pojedinaca bilo u kulturi ili na društvenim mrežama sa ciljem odbrane i zaštite mladih. Time bi se i podsticale promene tako što bi se mladi uključili u borbu protiv taktika najvećih duvanskih industrija.

Institut za javno zdravlje Vojvodine osmislio je softversku aplikaciju zamobilne telefone „Ostavi sad“ za podršku odvikavanju od pušenja koja se može preuzeti na internet stranici IZJZ Vojvodine.


Pogledaj: Ciljna grupa duvanske industrije – nove generacije


Alarmantni su podaci da je pušenje mnogo rasprostranjeno među srednjoškolcima, a nije retkost ni među učenicima osnovnih škola iako su dovoljno informisani o štetnostima duvanskog dima.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here