Izdali četiri knjige za vreme epidemije

Književni klub "Dis"

366
Foto: Ilustracija RTV (Maja Tomić)

O dešavanjima među ljubiteljima lepe pisane reči, govori nam predsednik KK „Dis“, Nenad – Neša Živkov:


– Za vreme epidemije Korona virusa, objavili smo četiri knjige: „Slavni junak Čiča Miča i druge pesme“ Dragutina Bega; monografiju „70 godina sa vama Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Bačka Palanka“ koju su priredili Aleksandra Knežević, Maja Miškovic i Nenad Neša Živkov; dečije priče „Nikad nemoj odustati“ Radmile Antić, a izašli smo u susret Opštini Kula i izdali njihovu monografiju „Gospodari pištaljke“.

– Trenutno je u pripremi knjiga i štampaće se za koji dan, Ivana Perišića „Zbog tebe duga ima lepše boje“. Uskoro očekujemo promociju tih knjiga uz pomoć sredstava iz lokalne samouprave, a u planu nam je izdavanje još 5-6 knjiga ove godine.

– Poseta književnog kluba iz Subotice predviđena za maj mesec je otkazana, ali očekujemo da ćemo je ostvariti u julu ili avgustu. Na jesen bismo im uzvratili posetu, a otišli bismo u goste i u Sremsku Mitrovicu. Naše manifestacije za sada planiramo na otvorenom, u bašti Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ i u Muzeju grada u uređenom dvorištu.

[rev_slider alias=“prvi_test_slajder“][/rev_slider]

 

– Za vreme vanrednog stanja i zabrane izlazaka, radili smo kod kuće, pisali, slali svoje radove preko interneta, a bili smo u kontaktu preko telefona ili društvenih mreža. Saradnja sa Klubom klasične gitare „Akord“ će se nastaviti na obostrano zadovoljstvo, jer književni susreti začinjeni muzikom dobijaju veću snagu.

– Planovi kod nas književnika se ostvaruju u hodu, u stanju smo da pripremimo promociju knjige za nedelju dana. Dodao bih na kraju, da svaki ljubitelj lepe pisane reči, bio pisac ili ne, može biti član našeg „Disa“, pa tako među našim članovima imamo ljude koji nisu nikad napisali knjigu, ali su najredovniji na našim susretima i promocijama. Sve bi bilo puno lakše da imamo svoju prostoriju, 61 godinu smo bez adekvatnog prostora, ali tu se nešto može popraviti i podneli smo zahtev da nam se dodeli jedna od učionica u bivšoj Građanskoj školi, današnjem Muzeju grada.

– Prezadovoljni smo kako lokalna samouprava pomaže sredstvima naš rad, koji bi bez te pomoći bio daleko teži. Dobro je što lokalna samouprava, ali i građani, imaju sluha za lepu pisanu reč, kao i za kulturu generalno, jer narod bez negovanja kulture, tradicije i baštine je jako siromašan u duhu, što se može odraziti i na kvalitet svakodnevnog života.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here