Lakše do kredita za kupovinu prvog stana, učešće smanjeno na 10 odsto

646
Foto: EPA-EFE (Focke Strangmann)

Narodna banka Srbije je usvojila dopune Odluke o merama za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema, čime su stvorene regulatorne pretpostavke za izdvajanje manjeg učešća potrebnog za odobravanje stambenih kredita kupcima prvog stana.


Prema novom propisu, koji je usvojen na sednici Izvršnog odbora 11. juna, banke sad mogu klijentima koji prvi put kupuju „krov nad glavom“ da smanje traženo učešće za odobrenje stambenog kredita na 10 procenata od ukupnog iznosa kredita, umesto dosadašnjeg pravila o učešću od 20 procenata.

„Relaksacijom propisanog limita, Narodna banka Srbije nastoji da sa stanovišta svojih nadležnosti olakša poziciju građanima koji rešavaju svoje stambeno pitanje kupovinom prve stambene nepokretnosti na kredit“, izjavila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

[rev_slider alias=“belotehna-nova“][/rev_slider]

 

Uvođenje odmerenog podsticaja kreditne aktivnosti, kako je istakla, potpuno je opravdano u segmentu tržišta koji se i u prethodnim vremenima pokazao najotpornijim, što se odražava kroz istorijski kontinuirano nizak nivo problematičnih kredita u segmentu stambenih kredita.

Prema novom propisu, banka može za kupovinu prve stambene nepokretnosti da odobri fizičkom licu stambeni kredit koji je obezbeđen hipotekom na nepokretnosti pod uslovom da iznos tog kredita nije veći od 90 posto vrednosti te nepokretnosti (izuzetak u odnosu na opšte pravilo kada je ovaj limit 80 procenata), navodi se u saopštenju NBS.

Imajući u vidu da navedeni limiti propisani za banku iz ugla korisnika kredita najčešće predstavljaju i osnov za učešće koje mora da se obezbedi kod stambenog kredita, konkretna izmena zapravo znači da obavezno učešće može biti smanjeno na 10 posto od zahtevanog iznosa kredita.

Bez obzira na to što banke i dalje u skladu sa sopstvenim procenama mogu prilikom odobravanja stambenog kredita zahtevati i veće učešće, očekivanje od novog propisa je stimulisanje konkurencije na tržištu stambenih kredita i olakšan pristup građana kreditima za kupovinu prvog stana, napominje se u saopštenju NBS.

PKS: Odluka NBS podsticaj građevinarstvu i tržištu nekretnina

Privredna komora Srbije ocenila je danas da odluka Narodne banke Srbije, kojom se traženo učešće klijenta za kredit za kupovinu prvog stana smanjuje na 10 sa 20 posto, podstiče razvoj građevinske industrije, posebno u oblasti stambene novogradnje.

„Građevinska industrija, kao i industrija građevinskog materijala dobiće dodatni zamajac za povećanje obima radova i usluga, a tržište će unaprediti tražnju“, kaže Ivana Vuletić, sekretar Udruženja za građevinsku industriju Srbije.


Pogledaj: Plastične kese zabranjene i u Bačkoj Palanci, kolike su kazne za kršenje zabrane? (VIDEO)


Rast stanogradnje, kako ističe, doprineće bržem oporavku građevinske industrije od posledica pandemije, navodi se u saopštenju PKS.

Iz PKS napominju da su se za ovu zakonsku izmenu dugo zalagale članice komore.

Dodaju takođe, da su PKS i Grad Beograd predložili početkom maja Vladi dodatne ekonomske mere za podsticaj privredne aktivnosti građevinske industrije, koja je do pojave i širenja Kovid-19, u velikoj meri učestvovala u privrednom rastu Srbije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu 2020. godine, vrednost izvedenih građevinskih radova na teritoriji Republike Srbije porasla je za 23,7 odsto u odnosu na prvi kvartal 2019. godine.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider

 

Broj stanova u periodu januar – mart, u odnosu na isti period 2019, prema izdatim građevinskim dozvolama, veći je za 36 procenata, saopšteno je iz PKS.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here