Dan zaštite čovekove sredine obeležen radno

1134
foto: Nedeljene Novine

Peti jun – Dan zaštite čovekove sredine, u Bačkoj Palanci je i ove godine obeležen radno. Naime, Ustanova za sport i rekreaciju „Tikvara“ u saradnji sa Kancelarijom za mlade, organizovala je akciju na uređenju priobalja Dunava i jezera „Tikvara“.

[rev_slider alias=“lotus_centar“][/rev_slider]

 

– Ustanova za sport i rekreaciju „Tikvara“ koja je upravljač parka prirode, već četvrtu godinu zaredom ovaj dan obeležava radno. Prethodne dve godine, partner u obeležavanju Dana zaštite čovekove sredine, bila nam je kompanija „Tarkett“, a godinu dana pre toga, kompanija „Carlsberg“. Ove godine partner nam je Kancelarija za mlade opštine Bačka Palanka. Dakle, sa mladim snagama iz bačkopalanačke opštine, uredićemo Park prirode „Tikvara“ i priobalje Dunava. Nije to preterano veliki posao, ali sve što se danas radi, biće urađeno od srca i na ponos svih naših sugrađana. Ovaj dan svakako treba iskoristiti, da bi prirodu približili ljudima – istakao je Darko Božović, direktor USR „Tikvara“.

O tome koliko, pre svega, naši sugrađani imaju izgrađenu savest da se na pravilan način odnose prema prirodi, Božović je rekao:

– Mi smo godinama uticali na to da se mlađi što više edukuju, jer smatramo da je to pravi put. Tim pre što svake godine imamo novu generaciju dece i omladine, koju učimo pravim vrednostima. U opštini Bačka Palanka, dva njena sela, Neštin i Vizić, su posebna dobra, koja pripadaju pod Nacionalni park „Fruška Gora“. Osim toga, tu su „Tikvara“ i „Bagremara“, kao i specijalni rezervat prirode „Karađorđevo“. Naša opština, dakle obiluje zaštićenim prirodnim dobrima, a to su vrednosti koje su valorizovane i prepoznate od strane drugih. Kada se, uz sve ovo, zna da je Bačka Palanka ušla u Bačko Podunavlje, koje je prepoznao UNESCO, to mu svakako daje posebnu vrednost. Nema sumnje da ovu titulu ne bismo dobili da nismo zadovoljili adekvatne kriterijume. Želim i ovom prilikom sa istaknem da svaki pojedinac treba da obrati pažnju na svoje ponašanje kada se nađe u jednom ovakvom prostoru.

Na sreću, mi većih problema oko očuvanja Parka prirode nemamo, osim vikendom, kada na ovom prostoru boravi veliki broj naših sugrađana. Među njima ima i nesavesnih, a nakon njihovog bahatog ponašanja nam je potrebno nekoliko dana da ovaj prostor ponovo bude sređen. Mi ove godine, baš kao i ranijih, imamo svoj plan i program, koji maksimalno ispunjavamo. Plan se odnosi na košenje trave, orezivanje drveća, delimičnog sređivanja plaža… Danas smo se fokusirali na tri tačke. Jedna je košenje i sređivanje dela ulice Dunavska obala. Očekujemo početak izgradnje Regatnog centra, a do tada ćemo učiniti sve da deo pomenute ulice u dužini od 300m osvetlimo. Deo posla za osvetljenje je urađen, jer su bandere nabavljene. Druga deonica je mnogo atraktivnija, a to je područje od Cvrcine bare do Dunava. Treća tačka su radovi oko bazena i na Gradskoj plaži. Nadamo se, da ćemo ovogodišnju kupališnu sezonu otvoriti za manje od 15 dana.

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

 

Govoreći o tome kako i na koji način sačuvati životnu sredinu, koja je sve više ugrožena, Božović je istakao:

– Mi, pre svega, moramo sačuvati zemlju, vodu i vazduh. Najvažnije je da svako od nas ne zagađuje deo svog životnog i radnog prostora. To, pre svega, treba da postane neka vrsta životnog stila svih nas. Mi živimo u prirodi i sa prirodom i moramo je čuvati, kako bi nam što bolje služila. Moramo čuvati vodu, biljke, zelenilo, ne smemo zagađivati vazduh, treba selektovati smeće, nastojati da što manje smeća stvaramo i onda ćemo našu okolinu, ali i celu planetu sigurno učiniti bezbednijom, a samim tim i lepšom za život.

O učešću volontera Kancelarije za mlade iz Bačke Palanke na akciji održanoj u priobalju Dunava i jezeru „Tikvara“ nešto više rekao je Radovan Rusimović. Rusimović je i sam uzeo učešće u ovoj akciji, obavljajući poslove sakupljanja grana, čišćenja trotoara…

– Kontaktirali smo Darka Božovića, direktora USR „Tikvara“ sa željom da uzmemo učešće u sređivanju priobalja Dunava i okoline jezera „Tikvara“. Njemu se naša ideja dopala i došli smo da učestvujemo u njenoj realizaciji. Na delu od Cvrcine bare do Dunava, počistili smo trotoar, zatim smo pomogli oko sadnje cveća u žardinjere, sredili smo i priobalje Dunava. Kad je u pitanju svest mladih Bačkopalančana u zaštiti čovekove sredine, mislim da su učinjeni značajni pomaci napred. Međutim, moramo nastaviti dalje. U akciji, koje ćemo preduzimati pokušaćemo da uključimo što više mladih. Planiramo da ispišemo ekološke preporuke i da ih pokačimo na platane u centru grada i Parku prirode „Tikvara“. Ujedno pozivam sve mlade da nam se pridruže. – naglasio je Radovan Rusimović.


Možda će Vas zanimati: Proslavili 64 godine od mature

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here