Vojna parada u Moskvi, pred publikom „Pancir SM“, „Bumerang“, Su-57

260
Foto: Printscreen (RTS)

U Moskvi se održava Vojna parada povodom obeležavanja 75-godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Na paradi učestvuju i pripadnici Vojske Srbije, a paradi prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić, prenosi RTS.


Ministar odbrane Sergej Šojgu čestitao je vojnicima godišnjicu pobede u Drugom svetskom ratu. Njemu je podnet izveštaj o spremnosti za paradu:

„Druže ministre, odbrane trupe moskovskog garnizovna u znak 75. godišnjice pobede su postrojene“.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

Zvona sa Spaske kule na Crvenom trgu označila su u 09:00 početak Vojne parade u Moskvi. Marširaju pripadnici vojne počasne garde 154. posebnog komandantskog Preobraženskog puka.

Parada se održava u nekoliko gradova u Rusiji. U njoj učestvuje oko 64.000 ljudi, a na Crvenom trgu 14.000.

Biće prikazan sistem „Pancir SM“ sa novim specijalnim raketama za obaranje dronova, koji su novi bezbednosni izazov u celom svetu. Rusi su se, kao lider u raketnoj tehnologiji, odlučili da prvi prikažu rakete i pokažu da imaju vojnu moć na tom polju, kaže Janićević.

Prikazaće i modifikovana oklopna vozila koja su već prikazana 2015. Imaju nove topove, protivoklopne rakete i nove sisteme zaštita od protivoklopnih raketa.

Biće predstavljen „Bumerang“ – vozilo nove generacije, koje je opremljeno najefikasnijim naoružanjem, kao i veoma kompleksnim sistemima odbrane i upravljanja. Može da pliva, a njime se upravlja i preko tableta.

Publika će moći da vidi i avion koji se retko pojavljuje u javnosti – ruskog lovca pete generacije Su-57, najmoderniji ruski borbeni avion. Mnogi ga porede sa američkim F-35. To je avion koji će značajno unaprediti mogućnosti ruskog ratnog vazduhoplovstva. Kada se on pojavi na nebu i snimi ga protivnički radar, taj radar ga detektuje kao manju raketu ili meteorološki balon.

On je projektovan i za borbu na velikim daljinama, ima dalekometno naoružanje vazduh-vazduh i smanjenu viljdivost.

Biće prikazan i Jars, raketa koja nosi nuklearne bojeve glave, ima takve taktičko tehničke karakteristike da ju je nemoguće oboriti.

[rev_slider alias=“prvi_test_slajder“][/rev_slider]

 

Veliku pažnju uvek izaziva i S-400, najverovatnije najmoćniji raketni sistem za protivvazduhoplovnu borbu koji se nalazi u operativnoj upotrebi u svetu. Ima sposobnost uništenja ciljeva na malim i veoma malim visinama. Deo kompleksa -S400 publika u Srbiji je mogla da vidi prošle godine kad je bio „Slovenski štit“.

Crvenim trgom prodefilovaće gardisti Vojske Srbije.


Pogledaj: I Jokić pozitivan na koronavirus!

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here