Vreme kada je fabrika „Dunav“ bila jedna od najboljih u zemlji, a u „Turistu“ se igrali balovi

Vremeplov „Nedeljne novine“ broj 12 od 21. marta 1965. godine

1573

Pogledajte vesti bačkopalanačkih Nedeljnih novina iz 1965. godine. U tekstu se nalaze vesti iz broja 12 od 21. marta 1965. godine.


Malo sredstava za sve zahteve

Na poslednjoj zajedničkoj sednici oba veća Opštinske skupštine, održanoj 16. marta pod predsedništvom SVETOZARA PRERADOVA, usvojeno je nekoliko odluka iz oblasti finansija, prosvete, komunalne i drugih delatnosti i razmatrane su i smernice za izradu društvenog plana i budžeta za ovu godinu.

Pored toga, odbornici su pozitivno ocenili rad organa uprave u prošloj i usvojili program rada za 1965. godinu. Između ostalih usvojene su i odluke o stopama opštinskih poreza i doprinosa, o doprinosima za korišćenje gradskog zemljišta, kao i Odluka o načinu ustupanja gradskog zemljišta, zatim Odluka o osnivanju Opštinskog fonda za školstvo i druge.

[rev_slider alias=“lela_koz_salon-„][/rev_slider]

 

Najživlji i najinteresantniji deo sednice bila je višečasovna načelna debata o smernicama za izradu ovogodišnjeg budžeta, u kojoj su dominirale diskusije o sredstvima, namenjenim za podmirenje potreba školstva. Posle obrazloženja načelnika za finansije Opštinske skupštine Lazara Pališaškog, više odbornika su uživoj polemici pokušavali da daju odgovor na osnovno pitanje: kako uskladiti narasle potrebe i prilično skučene mogućnosti komune u ovoj oblasti. Naime, svi zahtevi za budžetska sredstva premašuju izvore ovogodišnjih prihoda za preko 300 miliona dinara.

Trebalo je znači, najčešće teška srca, smanjivati ili odlagati potraživanja budžetskih ustanova i organizacija i utvrditi prioritet potreba.

Za pet godina bez stambenih problema

Fabrika „Dunav“ iz Čelareva spada u red onih starih vojvođanskih preduzeća čiji se razvojni put kretao od nasleđenog zaostalog i manufakturnog principa rada do moderne fabrike, tehnički dovedene u rang danas najboljih proizvođača ove vrste u zemlji…

…Godine 1955. ukupan prihod fabrike „Dunav“ iznosio je 53 miliona dinara, a vrednost osnovnih sredstava svega 12 miliona. Kroz dve godine ukupan prihod iznosiće četiri milijarde, a vrednost osnovnih sredstava milijardu i dvesto miliona. Ili: u prvom slučaju oko osamdeset, a u drugom ravno sto puta više!…

…U „Dunavu“ se poklanja puna pažnja čoveku i njegovim potrebama. Lični dohoci iznosiće ove godine, perema planu 40.000 dinara u proseku, ali će se praktično dići na 45.000. Komforne stanove dobili su svi stručnjaci preduzeća i dvanaest radnika, a do 1970. godine biće rešeno stambeno pitanje za sve radnike.

Na svim radnim mestima rade ljudi sa kvalifikacijama koje to mesto zahteva. Fabrika školuje o svome trošku kadrove koji su joj potrebni i čini to blagovremeno. Takođe prima dovoljan broj učenika, koji će na vreme zameniti one što odlaze u penziju.

Bio je bal

Bio je bal, a na balu… pesma ciganska veselo, do iskidanih struna i setna do nepređenih drumova, protkane temperamentnim igrama bosonogih crnoputih devojaka i žena, čiji kukovi ne poznaju godine i umor. Niko valjda ne zna tako jednostavno i bezbrižno da se veseli kao Cigani…

…U hotelu „Turist“ gde je bal održan već od šest časova posle podne počele su da se okupljaju grupe, kje su reprezentovale okolna mesta i gradove. U prepunoj sali program je počeo nešto posle osam časova, i to po običaju mirno da, bi kasnije svakog sata rasla temperatura raspoloženja…

…Oko ponoći za lepoticu bala, izabrana je četrnaestogodišnja Ivana Petrović. Veselje je trajalo do zore.

[rev_slider alias=“lotus_centar“][/rev_slider]

 

Iz matičarskog zvanja

Dobili sina: Dragica i Steava Kalajić, Stoja i Nikola Škrbić, Mira i Mićo Gaković, Mileva i Todor Cvetković. Dobili kćer: Koviljka i Novak Koprivica, Mirjana i Miladin Šijačić, Julijana i Mihajlo Gomboš, Zagorka i Lajoš Špis.


Pogledaj: Šta je obeležilo kraj januara 1965. godine u Bačkoj Palanci

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here