Najlepša jezera Srbije

Bilo da su nastala prirodnim ili veštačkim putem, jezera na listi ispod predstavljaju prave dragulje u našoj zemlji

7074
Foto: Preuzete sa sajta primastark.com

Ukoliko ste ljubitelj plivanja ili jednostavno želite da se relaksirate uz piknik pored vode, predlažemo vam da posetite neka od jezera u Srbiji. Bilo da su nastala prirodnim ili veštačkim putem, jezera na listi ispod predstavljaju prave dragulje u našoj zemlji.


Beli kamen, Fruška gora

Jedno od najlepših jezera Fruške gore, jezero Beli kamen nalazi se u neposrednoj blizi sela Bešenovo čija voda je tirkizno-zelene boje pa često podseća na egejsko ili jonsko more. Postoje navodi da je voda Belog kamena čak i lekovita, zbog svog mineralnog sastava. Jezero je nastalo veštačkim putem, prilikom eksploatacije kamena od strane beočinske cementare, u čijem je vlasništvu danas jezero. Jezero je idealno za kupanje i beg od gradske vreve za vikend.

Zaovinsko jezero, Tara

Još jedno veštačko jezero Srbije koje svojom lepotom iznova i iznova oduševljava. U pitanju je Zaovinsko jezero koje se nalazi u blizini mesta Zaovine na Tari. Nastalo je izgradnjom brane i u blizini nje se nalazi mesto na kom je Josif Pančić pronašao Pančićevu omoriku. Voda jezera je veoma čista i u njoj se gaje pastrmke. Kupanje je dozvoljeno na nekoliko neuređenih plaža. Jezero okružuju bujne šume i pašnjaci, što sve zajedno stvara idiličan prizor, kao i mesto za odmor za vikend ili duže. U okolini jezera nalaze se smeštajni kapaciteti.

Borsko jezero, Bor

Ukoliko planirate posetu istočnoj Srbiji ovog leta, obavezno posetite i borsko jezero. Ovo veštačko jezero nalazi se u podnožju planine Crni vrh i paleovulkanske kupe Tilva njagre. Sa svojom razuđenom obalom i okruženjem listopadnih i četinarskih šuma Borsko jezero je raj za oči, ali i kupanje obzirom da je u nekim delovima jezera ona gotovo ispravna za piće. Na obali se nalaze četiri izgrađene plaže, a u blizini se nalazi nekoliko hotela, manjih tržnih centara i ugostiteljskih objekata.

Perućac

Još jedno jezero koje je nastalo veštačkim putem, pregrađivanje reke Drine- Perućac, nalazi se na granici Srbije i Bosne i Hercegovine, u blizini Bajine Bašte. Pecanje na jezeru je idealno, a mogu se uloviti losos, linjak, som, šaran i druge vrste.

Voda jezera je idealna i za kupanje, koje je moguće u julu i avgustu, kada se možete rashladiti u ovom prelepom jezeru. Zanimljivo je da je plaža ovog jezera mobilna, jer je izgrađena na splavovima koji su privezani za obalu i mogu se pomerati. Plaža ima i pontone sa bazenima za mališane.

Vlasinsko jezero

Najveće veštačko jezero u Srbiji, Vlasinsko jezero nalazi se na jugoistoku zemlje, na teritoriji opštine Surdulice, a na visoravni Vlasina. Ali pazite kada budete planirali odlazak, jer kupališna sezona traje samo 20 dana. Ipak, zbog lepote predela odlazak na Vlasinu se i te kako isplati. Fenomen jezera predstavljaju ploveća, tresetna ostrva koja se nalaze po čitavom jezeru. Pored kupanja i pecanja, na jezeru možete voziti čamac, jedriti, veslati ili iznajmiti kajak ili pedaline.

Jezero Dobrodol, Irig

Još jedno vojvođansko jezero, Dobrodol se nalazi blizini istoimenog sela na teritoriji opštine Irig. Ovo akumulaciono jezero predstavlja jedno od najčistijih jezera na obroncima Fruške gore. Pored kupanja, jezero je idealno i za pecanje jer je bogato šaranom, amurom i smuđem. Nekoliko kilometara od jezera Dobrodol, nalazi se i Šatrinačko jezero, koje takođe preporučujemo da posetite jedan vikend.


Pogledaj: Jezero Bešenovo – biser prirode


Belocrkvanska jezera

U južnom Banatu, uz sam grad Bele Crkve, nalazi se kompleks od 7 većih i nekoliko manjih jezera. Nastala su eksploatacijom šljunka, a najpoznatija jezera su Glavno, odnosno Gradsko jezero, Vračevgajsko jezero, Šaransko jezero i Šljunkara. Njih krasi prozirno zelena voda, te je njihova lepota neupitna. U blizini jezera se nalaze smeštajni kapaciteti i ugostiteljski objekti, a takođe ponuda letnjeg sadržaja je veoma bogata.

Jezero Ćelije, Aleksandrovac

Iako ne toliko primamljivog imena, jezero Ćelije će vas sigurno privući svojom lepotom i neobičnim oblikom. Ukoliko ste ljubitelj sportova na vodi, iste možete praktikovati na ovom akumulacionom jezeru. Tokom leta, temperatura jezera iznosi oko 26°C, što predstavlja idealnu temperaturu za kupanje.

Zlatarsko jezero

Još jedno veštačko jezero koje krasi kristalno čista voda i okruženost bujnom vegetacijom. Treće po veličini u Srbiji, Zlatarsko jezero se nalazi se između planina Zlatar i Murtenice. Jezero je idealno za vožnju čamcem, a takođe i za piknik i plivanje tokom letnjih dana.

Srebrno jezero

Ioako nije metal, Srebrno jezero je svakako plemenito- što po čistoći vode, što po lepoti. Smešteno na dva kilometra od Velikog Gradišta, Srebrno jezero u svojoj neposrednoj blizini broji i akva park, ugostiteljske objekte i igrališta. Pored kupanja, moći ćete da se provozate brodićem po jezeru, a usput posetite i dva arheološka nalazišta. U pitanju su Lepenski vir, praistorijsko nalazište i Viminacijum, rimsko arheološko nalazište.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here