Od danas veće akcize na gorivo, duvan, alkoholna pića i kafu

63
Фото: Ilustracija: freeimages.com

Nove, veće akcize na naftne derivate, alkoholna pića, kafu, duvan i duvanske proizvode počinju da važe od danas, 1. jula.


Primena novih akciza trebalo je da počne 1. februara, ali je odložena za 1. jul.

Tako će akcize na benzin biti 57,10 dinara po litru, evrodizel 58,72 dinara, dok će akcize na tečni naftni gas biti 44,59 dinara po kilogramu.

Za biogorivo i biotečnosti akcize će biti 57,37 dinara, a za ostale derivate nafte 68,45 dinara po kilogramu.

Proizvođači duvanskih proizvoda prilagođavaju se povećanju cena dva puta godišnje, kako predviđa akcizni kalendar usvojen 2017. godine, a prilikom prošlog pomeranja, paklica cigareta je u proseku bila skuplja za deset dinara.

[rev_slider alias=“norland-novi-„][/rev_slider]

 

Mićović: Akcize na gorivo veće za oko dinar

Akcize na gorivo od danas su veće za otprilike dinar po litru, a tržište će pokazati da li će i koliko svaka od naftnih kompanija povećati cenu, kaže generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović.

Mićović je za Tanjug rekao da je ono što je sasvim sigurno to je da proizvođači i uvoznici nafte i derivata nafte na današnji dan moraju u državni budžet da uplaćuju oko dinar i 30 para više, s obzirom da se obračunava i PDV, nego što je to bilo do juče.

„Trošak stavljanja goriva na tržište za naftne kompanije će biti veći, a da li će i u kojoj meri svaka od naftnih kompanija povećati najpre svoju veleprodajnu i maloprodajnu cenu to svako određuje sam na tržištu“, navodi Mićović.

Objašnjava da su od danas iznosi akcize usklađeni sa rastom potrošačkih cena u prethodnoj godini, te da je to usklađivanje koje se obično sprovodi početkom godine, ovoga puta sprovedeno početkom jula.

Kaže da na cenu goriva na srpskom tržištu ne utiče jedino akciza, nego mnogo parametara.

Nekad se, dodaje, dešavalo da neki drugi parametar utiče na to da ne dođe do povećanja cene ili čak da u sinergiji više parametara povećanje bude veće.

„U pitanju je tržište, tržište će samo pokazati, a ono što je izvesno, stavljanje goriva na tržište od danas je skuplje za oko dinar i 30 para“, dodaje Mićović.

Podsetio je da je od 20. januara do kraja maja ove godine cena benzina u Srbiji bila niža za 27 dinara, a evrodizela za oko 33 dinara.

„To je jedan od najbržih padova cene koje smo zabeležili u poslednji 10-15 godina. Podsetiću da smo januara benzin na pumpama mogli da kupimo za 149 ili 150 dinara, a danas negde oko 125 dinara. Još uvek možemo reći da smo u zoni dosta nižih i niskih cenama goriva“, navodi Mićović.

[rev_slider alias=“slider-3″][/rev_slider]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here