Preporuke za boravak na kupalištima: Razmak među ležaljkama, 15 ljudi na 100 kvadrata

619

I kad idete na kupanje i dalje važe mere zaštite i prevencije zbog zaraze virusom korona.

Prema preporukama Instituta za javno zdravlje Vojvodine, maksimalan broj osoba koje mogu da borave na kupalištima na otvorenom određuje se prema ukupnoj površini prostora, uzimajući u obzir poštovanje fizičke udaljenosti od dva metra.
Opšta preporuka je 15 osoba na 100 kvadrata slobodnog prostora. 
U neposrednoj blizini od metar i po do dva metra mogu boraviti zajedno samo osobe iz istog domaćinstva ili grupe posetilaca koji su zajedno došli na kupanje/odmor/rekreaciju.
Preporuka je da grupe posetilaca koje borave zajedno na otvorenom prostoru javnog kupališta poštuju pravilo fizičke udaljenosti.

Svi zaposleni i posetioci ne bi trebalo da imaju simptome koji ukazuju na koronavirus.
Iako je boravak u vodi, i dalje je potrebno dezinfikovati ruke vodom i sapunom najmanje 20 sekundi. Preporučuje se postavljanje dozatora sa dezinfekcionim sredstvom (na bazi alkohola u koncentraciji ne manjoj od 70% ili drugog sredstva sa potvrđenim delovanjem protiv bakterija, gljivica i virusa).
Kao i do sada, preporučuje se da se svi istuširaju nakon kupanja u reci ili jezeru, da vode računa o higijeni u toaletima, kao i pri jelu i konzumiranju pića.
Preporučuje se odvajanje ležaljki ili prostora namenjenog posetiocima tako da se osigura fizička udaljenost od dva metra u svim pravcima. Ukoliko se na kupalištu iznajmljuju kabine, između korisnika koji ih zakupljuju i borave u njihovoj blizini mora se obezbediti poštovanje fizičke udaljenosti od dva metra. Zajedno mogu boraviti samo korisnici jedne kabine.
Više informacija možete pronaći na sajtu Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here